Članak

Ured za borbu protiv korupcije prezentuje Analizu antikorupcijskog okruženja u KS

Analiza za 2021. godinu kreirana je sa namjerom da se svako njeno poglavlje može posmatrati i analizirati kao jedna cjelina.

SARAJEVO, (Patria) - Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo danas će javnosti prezentovati Analizu antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru ovog kantona za 2021.

Prezentacija će biti održana u hotelu Courtyard (Ul. Skenderija 1, Sarajevo), s početkom u 11:00 sati.  

Problem korupcije u javnom sektoru Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo nastoji rješavati strateškim pristupom u kontekstu jačanja antikorupcijskog sistema KS. Provodeći svoje nadležnosti Ured vrši različite analize osnovnih procesa i aktivnosti javnog sektora u cilju predlaganja adekvatnih i sistemskih rješenja u oblastima i procesima sa izraženim koruptivnim rizikom. 

Kako je saopćeno, u cilju promovisanja transparentnosti kao jedne od temeljnih antikorupcijskih pretpostavki, te upoznavanja javnosti sa osnovnim procesima i aktivnostima u domenu izgradnje antikorupcijskog sistema u KS, Ured je krajem 2020. godine objavio Analizu antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru Kantona Sarajevo. Na osnovu pozitivnih efekata koje je postigla navedena analiza, Ured je u januaru ove godine izradio Analizu antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru KS za 2021. godinu. 

Analiza za 2021. godinu kreirana je sa namjerom da se svako njeno poglavlje može posmatrati i analizirati kao jedna cjelina. Međutim, radi razumijevanja problema korupcije i njenih posljedica, neophodno je ovu analizu sagledati u cijelosti i steći širu sliku o problematici na koju se odnosi. Osnovni ciljevi izrade ove analize bili su edukativni, preventivni i korektivni. Svaka naredna analiza služit će za komparaciju sa prethodnom kao korektiv.  

Rezultati i dosadašnja dostignuća na polju izgradnje antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo ostvareni su u aktivnoj saradnji sa organizacijama međunarodne zajednice u našoj zemlji. U tom kontekstu i ova javna prezentacija organizovana je u saradnji sa programom INL Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

#BiH