Članak

PORUKA IZ EVROPSKOG PARLAMENTA Karas: Razmatraju se sve moguće sankcije protiv Rusije

Karas tvrdi da je Rusija agresor koji krši pravo i sporazume.

SARAJEVO, (Patria) - Prvi potpredsjednik Evropskog parlamenta Othmar Karas kaže da su u opticaju sve moguće sankcije protiv Moskve, među kojima i gasovod "Sjeverni tok 2", tvrdeći da Rusija pokušava da destabilizuje Evropu ne samo u Ukrajini, već i u Srbiji, Mađarskoj i Poljskoj.

- Nijedna sankcija nije izostavljena- kazao je on za austrijski javni servis ORF, dodajući da Evropa ne smije samo da posmatra prijetnje Rusije.

Karas tvrdi da je Rusija agresor koji krši pravo i sporazume.

- Ako dođe do upada u Ukrajinu moraju uslijediti dalje sankcije - naveo je on.

Austrijski političar je istakao da će Evropa uvijek tražiti razgovor i nikada neće djelovati vojno u smislu "oko za oko - zub za zub", već će ostati na osnovama prava i vrijednosti, naglašavajući da je EU "slaba" po vojnom pitanju.

On je izrazio nadu da će doći do izmjene sporazuma u oblasti zajedničke sigurnosne i vanjske politike EU, jer bi u suprotnom Unija bila nevjerodostojna. Karas je zatražio da se EU uključi u tekuće pregovore sa Rusijom.

- Rusija ne dozvoljava Evropi da sjedne za sto - tvrdi on, ukazujući da cilj mora biti da se "agresoru" Rusiji ne dozvoli nastavak politike destabilizacije Evrope.

#Svijet