Članak

Budžet KS za 2022. iznosi više od 1,2 milijardu KM, brojna pitanja zastupnika

Najveće povećanje se odnosi na prihode od indirektnih poreza. 

SARAJEVO, (Patria) - Pred Skupštinom KS danas je i Prijedlog Budžeta KS za 2022. godinu. Ministar finansija KS Davor Čičić u uvodnim napomenama je istakao da je provedena javna rasprava o Nacrtu Budžeta.

Nakon korekcija Vlada KS je 13. januara utvrdila Prijedlog Budžeta u iznosu 1.220.787.840 KM koji je za više od 100 miliona veći nego u Nacrtu. 

"Najveće povećanje se odnosi na prihode od indirektnih poreza koji pripadaju KS 579.234.960 KM. Prihodi od poreza na dobit preduzeća 126.357.583 KM, prihodi od poreza na dohodak 209.256.497 KM", kazao je Čičić. 

On je po resorima obrazložio budžet KS. 

Za otplatu kredita planirano je 22.136.371 KM, a samo za obveznice je planirano više od 16 miliona KM. 

Kada je riječ o Ministarstvu zdravstva planirane su kapitalne investicije rekonstrukcija i sanacija Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć, rekonstrukcija sala Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš".  

Zastupnici su imali brojna pitanja za ministre da obrazlože izdvajanja.

Igor Stojanović (SDP BiH) pitao je ministra privrede KS Adnana Delića da li je dovoljno 10 miliona KM za preduzeće ZOI '84 i šta to podrazumijeva. Također je pitao da li će izdvojenih 12 miliona KM biti dovoljno za rješavanje stambenih pitanja demobilisanih boraca.  

Zastupnik SBB-a Zvonko Marić pitao je koji su mehanizmi zaštite od zloupotrebe Zakona kojim se porodiljama u KS omogućava naknada od 1000 KM, odnosno kako će kontrolisati prijavljivanje porodilja u KS iz drugih dijelova FBiH. Isto pitanje je postavila i Jasna Duraković (SDP BiH).

"Porodilje iz drugih kantona će se prijaviti u KS i koji su to mehanizmi da se zaštiti od toga", kazala je. 

Nju je zanimalo koliko sredstava će biti izdvojeno za HPV program i prevenciju od ove bolesti. 

Bilsena Šahman, nezavisna zastupnica pitala je zašto nisu predviđena sredstva za zaštitu zraka, upravljanje otpadom i zaštite okoliša. 

Smiljana Viteškić (SDA) pitala je ministra MUP KS Admira Katicu da li je i gdje planirana izgradnja sjedišta MUP KS i Uprave policije. 

#BiH