Članak

Katica: Ubrzali smo nabavku helikoptera za MUP KS

Kada je riječ o Helikopterskoj jedinici Katicaje istakao da je to projekat koji je prioritet skupštinske većine za ovaj mandatni period.

SARAJEVO, (Patria) - Ministar MUP KS Admir Katica odgovorio je danas na pitanja zastupnika Skupštine KS u vezi planiranih sredstava za MUP u 2022. godini. Na poziciji Ministarstva unutrašnjih poslova KS planirana je nabavka helikoptera u vrijednosti 17 miliona KM, a za nabavku opreme je planirano više od 8 miliona KM. 

"Ovim budžetom predviđena su finansijska sredtsva za uniforme policijskih službenika od oko 1,5 miliona KM. Ja se nadam da će stvoriti i pravne pretpostavke da se ovaj problem riješi. Predviđena je nabavka nove zaštitne opreme, municije, individualne opreme, opreme za bicikliste, motocikliste, skijaške opreme, individualne i kolektivne opreme, izrada službenih legitimacija i znački za policiju. Osigurali smo sredstva za školovanje 200 kadeta i vjerujem da ćemo na proljeće imati novi konkurs i za mlađe inspektora", kazao je Katica.

Dodao je da je planirana nabavka računarske opreme, automobila, posebnih vozila.

Rakođer sredstva su planirana za zanavljanje naoružanja MUP KS, posebno za Jedinicu za specijalističku podršku.

Kada je riječ o Helikopterskoj jedinici Katicaje istakao da je to projekat koji je prioritet skupštinske većine za ovaj mandatni period.

"Usvojen je elaborat, to je strateški projekat i za Vladu i za MUP, želimo da ga koriste naši građani kada imamo potrebu za transport povrijeđenih, bolesnih, ugroženih, za pomoć u gašenje požara. Ovo je projekat koji smo samo ubrzali i želimo što prije da ga realiziramo i da naši građani imaju ovo sredstvo za korištenje", kazao je.

Odgovorio je i na pitanje o izgradnji nove zgrada MUP KS odnosno Uprave policije.

"Taj objekat je objekat VIK-a koji se nalazi u Kolodvorskoj ulici. Mi ćemo poslije otklanjanja administrativnih prepreka osigurati i finansijska sredstva za izgradnju. Od 2015. godine tendencija je rasta budžeta MUP KS i da se maksimalno podiže rad Uprave policije", kazao je Katica.   

#BiH