Članak

Ružnić pokopao NES u Krajini, SDP bi mogao povesti novu vladu

Manjinska vlada najizvjesnije rješenje.

(Patria) - Vlada u USK bi trebala pasti. Stvari bi trebao ubrzati javno objavljeni snimak premijera Mustafe Ružnića iz kojeg se može zaključiti spremnost da se uvođenjem vanrednog stanja u potpunosti derogira Kantonalna skupština. Prije toga preko sindikata je bilo potrebno izvršiti pritisak da se usvoji budžet i svi potrebni finansijski dokumenti, što u praksi ide teže od očekivanja.

-    Dogovorili smo se da se odblokira poslovanje Zavoda zdravstvenog osiguranja, o ostalom upravo razgovaramo na kolegiju. Premijer bi nakon objavljenog snimka trebao podnijeti ostavku. Mi smo u kontaktu sa centralom u Sarajevu kako bi utvrdili konačan stav SDP–a po pitanju funkcionisanja vlasti u USK, za Patriju je rekao Razim Halkić, predsjednik Skupštine USK.

Iz dobro obaviještenih izvora Patria saznaje da SDP neće podržati ostanak Ružnića na premijerskoj poziciji. Sporni snimak je samo otvorio Pandorinu kutiju u kojoj se izvršna vlast u USK davno stavila iznad zakonodavne. U proteklim godinama potrošeno je milijardu maraka budžeta, a Skupština o utrošku nikada nije raspravljala.

-    Ja sam stavljao sve finansijske izvještaje na sjednicu, ali ih je premijer povlačio. Ja tu ne mogu ništa, rekao nam je Halkić.

Čini se da ipak može, četiri zastupnika SDP–a ne bi trebali biti dio takve većine. U SDP su spremni dati mandatara za novu vladu. Jedna, bar za sada neizvjesnija opcija je da u toj vladi opet bude NES, a druga je da se formira manjinska vlada koju bi podržala SDA bez učešća u istoj.

-    Razgovori s našim partnerima traju, ja nemam informaciju da SDP ima takav stav, rekao nam je Nermin Ogrešević, predsjednik NES–a.

Na pitanje da prokomentiraše sporni snimak odgovor je bio da misli kako smo ga zvali zbog ozbiljnih stvari. Da će ipak biti po NES –ovom i dalje vjeruje predsjednik kluba ove stranke u Skupštini USK Agan Bunić.

-    Vidjet ćemo kada zastupnici ne prime plaću da li će biti ovako istrajni u blokadi usvajanja budžeta, ili odluke o privremenom finansiranju. Vidjet ćemo šta će kada se pobuni MUP i ostali budžetski korisnici, istakao je Bunić.

Za njega je izrečeno u snimku manje važno od toga ko je nelegalno snimao premijera i snimak pustio u javnost.

-    To je krivično djelo i za to neko treba odgovarati. Koliko ja znam to je prošlogodišnji snimak, ali bi trebalo pustiti cijeli snimak pa da vidimo kontekst. Možda je to bila samo prijateljska razmjena mišljenja, šala od koje je opasnija spoznaja da neko prati i snima premijera, istakao je Bunić.

Indirektno preko društvenih mreža optužen je predsjednik organizacije NIP–a Halil Bajramović. Za Patriju Bajramović kaže da nema nikakve veze sa snimkom i da će tužiti Ružnića za klevetu.

- Ako se ikada dokaže ko je objavio snimak ja ću ga dobro nagraditi jer je veći patriota od Ružnića. Izgleda da su se ipak prekombinovali u računici dokle mogu ići sa kupovinom poslanika kako bi zadovoljili sve veće stranačke apetite. Mi smo zbog toga ostali bez poslanika, a dok nismo ukazivali smo na potrebu da se smijeni vlada. Šta će se desiti na kraju u Krajini je uvijek neizvjesno, ali jedno je sigurno bez SDP–a trenutno ne može", kazao je Bajramović.

#BiH