Članak

Vehabović: Rješenja s podjelama su teško ostvariva, izbora treba biti

Prokomentarisao pregovore u Neumu.

SARAJEVO, (Patria) - Sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu Faris Vehabović prokomentarisao je neuspjele pregovore o izbornom zakonu rekavši je on bio i očekivan.

- Uopće nisam iznenađen ishodom razgovora. To govori da nije postojala nikakva strategija pregovora, a koja bi mogla dovesti do uspješnog okončanja razgovora. Vidno je da ne postoji ni minimum međusobnog povjerenja koje bi moglo predstavljati dobru podlogu za ozbiljne razgovore.

Vehabović tvrdi da je svako rješenje izbornog zakona moguće, pa čak i ono o podjeli na tri države na tri dijela, ali dodaje kako je sasvim druga stvar je li to rješenje prihvatljivo za sve i šta bi bio sadržaj te podjele.

 Kada kažete zemlja od tri dijela, da li to podrazumijeva kao jedan dio Republiku Srpsku, a druga dva dijela da budu kreirana od Federacije BiH ili bi to značilo da se stvore tri multietničke regije na teritoriji BiH ili, naprimjer, prijedlog Biskupske konferencije koja je također zasnovana na stvaranju regija u okviru BiH? Naravno, svaka od mogućnosti podjela stvara protivnika na jednoj ili dvije strane i samim time se rješenje koje bi se baziralo na podjelama čini realno teško ostvarivim, ali teoretski mogućim, rekao je Vehabović.

Ipak, bez obzira na neuspjele pregovore, Vehabović smatra da će se izbori održati ove godine sa ili bez pojedinih političkih aktera jer je održavanje izbora zakonska obaveza, rekao je Vehabović.

#BiH