Članak

Murphy: Dolazim u periodu najtežem od rata, prioritet suverenitet i teritorijalni integritet BiH

U svom predstavljanju Murphy je istakao da je tokom tridesetogodišnje karijere radio širom Evrope i Afrike. 

(Patria) -  Ambasada SAD-a u BiH objavila je video u kojem se novi ambasador Sjedinjenih država u BiH Michael J. Murphy obraća građanima BiH.

U svom predstavljanju Murphy je istakao da je tokom tridesetogodišnje karijere radio širom Evrope i Afrike. 

„Jako sam sretan što ponovo dolazim u BiH u kojoj sam radio kao šef Političkog odjela od 2006. do 2009. godine. S ljudima u BiH ostvarili smo mnoge kontakte. Pružili ste nam dobrodošlicu i prošli put kada smo bili ovdje, pa jedva čekamo da opet radimo s vama. Jedan od naših najljepših sjećanja na BiH ponijeli smo sa sobom kada smo otišli iz Sarajeva 2009. godine, živahnu i svojeglavu lutalicu koju smo Kimberly (supruga ambasadora op.a)  i ja našli na planini Jahorini i dali joj ime Tedi.

Skoro punih 15 godina – pola naše diplomatske karijere Tedi je s nama putovala širom svijeta. 

Svjestan sam da se u BiH vraćam u periodu za kojeg mnogi tvrde da je najteži poslije rata. Moj prioritet kao ambasadora SAD-a bit će podrška provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, te reformama koje su uslijedile na državnom nivou oko kojih su se usaglasili vaši izabrani zvaničnici, i što je najvažnije, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Na osnovu ličnog iskustva, siguran sam da građani BiH – Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Ostali za svoju djecu i sebe žele život definiran prema euroatlantskim vrijednostima, a ne prema podjelama iz prošlosti. A, baš te euroatlantske aspiracije su ono čemu moja zemlja i predsjednik Biden daju podršku. Za to će biti potrebne funkcionalne, efikasne i odgovorne državne institucije u kojima lideri sudjeluju radeći časno i pošteno.

Za to će biti potrebni odgovorni i funkcionalni entiteti čiji  lideri su fokusirani na ispunjavanje obaveza prema biračima. Za to će također biti potrebna stalna opredijeljenost za kompromis i pomirenje. To je izazov za svaku zemlju, uključujući i moju, ali kao što je rekao veliki Martin Luther King –Moramo naučiti živjeti zajedno kao braća, ili zajedno nestati kao budale. 

Ne mogu SAD osigurati demokratsku i prosperitetnu budućnost, ali možemo raditi i radit ćemo s vama da bismo vam pomogli da dođete do nje. Radujem se onome što možemo uraditi zajedno“, kazao je Murphy.

Meet our new Ambassador Michael J. Murphy #USAinBiH #USAmbBiH pic.twitter.com/ZyF0uWhEzO

— US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) February 27, 2022

 

#BiH