Članak

Bajrović: Oslabljen ruski utjecaj i historijska prilika za bosanske aspiracije NATO-a

Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OCHCR) objavio je da je do sada u zemlji bilo najmanje 240 civilnih žrtava, uključujući najmanje 64 smrtna slučaja.

(Patria) - Kopredsjedavajući Američko evropske alijanse Reuf Bajrović oglasio se na društevnim mrežama u vezi agresije Rusije na Ukrajinu.

„Naučene lekcije za ljude na Balkanu (BiH/Kosova posebno) nakon četiri dana ruske agresije na Ukrajinu: 

1. Ogromna (srpska/ruska) prednost u oklopu još uvijek se ne prevodi u laku pobjedu u dobro branjenim urbanim sredinama.

2. Oslabljen ruski uticaj nakon debakla u Ukrajini je istorijska prilika za bosanske aspiracije NATO-a i UN-a Kosova.

3. Vrijeme je da se oslobodimo straha od ponavljanja 1990-ih godina jer su obje zemlje nemjerljivo jače.

4. Vrijeme je za agresivno stvaranje novih činjenica na terenu“, poručio je Bajrović.

Lessons learned for Balkan (BiH/Kosova esp.) folks after 4 days of Russian aggression against Ukraine:

1. Overwhelming (Serb/Russian) advantage in armor still doesn’t translate into easy victory in well-defended urban areas.

— Reuf Bajrović (@ReufBajrovic) February 27, 2022

 

Podsjećamo, Tokom noći su krenuli novi žestoki napadi u okolici Kijeva. Najžešće borbe vode se u gradu Vasilkivu, 30-ak kilometara južno od Kijeva. U gradu je pogođeno veliko skladište nafte, dok je u Harkivu, prema pisanju ukrajinskih medija, pogođen plinovod. Harkivi se odbranio.

Zapadne zemlje uvele su nove sankcije Rusiji. Neke banke isključene su iz SWIFT-a, globalnog sistema plaćanja. Najavili su i da će paralizirati imovinu ruske centralne banke, a ruskim oligarsima bit će zabranjeno korištenje finansijske imovine na europskim tržištima.

Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OCHCR) objavio je da je do sada u zemlji bilo najmanje 240 civilnih žrtava, uključujući najmanje 64 smrtna slučaja.

#BiH