Članak

Osuda iz SAD-a zbog eskalacije: Šta znači stavljanje nuklearnih snaga u stanje pripravnosti

Ovo je izjavila u intervjuu za CBS "Face the Nation".

(Patria) - Naredba predsjednika Vladimira Putina da se ruske snage odvraćanja, koje uključuju nuklearno oružje, stave u stanje visoke pripravnosti je neprihvatljiva eskalacija, izjavila je u nedjelju američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda TThomas-Greenfield.

- To znači da predsjednik Putin nastavlja da eskalira ovaj rat na način koji je potpuno neprihvatljiv i da moramo nastaviti da zaustavljamo njegove akcije na najjači mogući način - kazala je ona.

Ovo je izjavila u intervjuu za CBS "Face the Nation".

Sjedinjene Države su odgovorile na naredbu predsjednika Putina o stavljanju ruskih nuklearnih snaga u "posebno" stanje pripravnosti.

Taj potez olakšava lansiranje oružja - ali dopisnik BBC-ja za sigurnost Gordon Corera rekao je da je to način da Rusija pošalje upozorenje NATO-u, umjesto da signalizira namjeru da ga upotrijebi.
Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield nazvala je taj potez "neprihvatljivim" u intervjuu za CBS News.

"To znači da predsjednik Putin nastavlja eskalirati ovaj rat na način koji je potpuno neprihvatljiv i da moramo nastaviti zaustavljati njegove akcije na najjači mogući način", rekla je.

Putin je naređenje izdao zbog onoga što Moskva naziva "agresivnim izjavama" zemalja NATO-a.

#Svijet