Članak

Odgođena sjednica NO: Konkursi za direktore i zamjenike u policijskim agencijama na čekanju

Kada je riječ o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu mandat ističe Đuri Kneževiću, zamjeniku direktora SIPA-e, dok je direktor Darko Ćulum imenovan tek u julu 2020. godine.

SARAJEVO, (Patria) - Današnja sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH je otkazana što znači da su konkursi za provođenje procedure za izbor direktora i zamjenika direktora policijskih tijela BiH na čekanju. 

NO ni prošle sedmice nije održao sjednicu zbog nedostatka kvoruma, a na dnevnom redu je Odluka o raspisivanju Javnog konkursa za sprovođenje procedure odabira kandidata na pozicije direktora i zamjenika direktora policijskih tijela Bosne i Hercegovine i utvrđivanje teksta Javnog konkursa.

Direktorima i zamjenicima direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (tri pozicije) i Granične policije BiH (dvije pozicije) ističu mandati početkom maja. Mirsad Vilić i Zoran Galić završavaju drugi mandat direktora u ove dvije policijske agencije i ne mogu biti birani treći put zaredom. No, ono što se može desiti je da zbog kašnjenja procedure raspisivanja konkursa dosadašnji rukovodioci ostanu na pozicijama još neko vrijeme, odnosno dok ih Vijeće ministara BiH ne razriješi. 

Kada je riječ o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu mandat ističe Đuri Kneževiću, zamjeniku direktora SIPA-e, dok je direktor Darko Ćulum imenovan tek u julu 2020. godine.

Kneževiću je ovo drugi mandat na poziciji zamjenika, a nakon što je dužnosti direktora SIPA-e odlukom Vijeća ministara BiH razriješen Perica Stanić 6. decembra 2019. godine, dužnost direktora obavljao je Knežević do imenovanja Ćuluma. Da li će i Knežević ostati duže na poziciji bit će jasno već početkom maja. Prema informacijama Patrije Knežević smatra da mu je šest mjeseci mandata "ukradeno" jer je obavljao dužnosti direktora SIPA-e. 

Za poziciju direktora i zamjenika u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela već ima zainteresiranih kandidata i iz drugih policijskih agencija, a ista situacija je i sa Graničnom policijom BiH. Za sada je najmanji interes za poziciju zamjenika direktora SIPA-e. Prema već ustaljenoj raspodjeli pozicija, na čelo DKPT-a će Bošnjak, zamjenici iz reda Hrvata i Srba, na čelo GP BiH Hrvat, zamjenik Bošnjak i zamjenik direktora SIPA-e Hrvat. 

#BiH