Članak

30 GODINA OD REFERENDUMA Čestitke zvaničnika povodom Dana nezavisnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić uputio je čestitku svim građanima BiH povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

SARAJEVO, (Patria) - BiH ovog 1. marta obilježava 30 godina nezavisnosti, kada su te 1992. godine građani BiH na referendumu rekli da su za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić uputio je čestitku svim građanima BiH povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

"Građani Bosne i Hercegovine prije tri decenije odlučili su da svoju budućnost grade u okviru demokratske, slobodne i nezavisne države. Tada uspostavljene temeljne vrijednosti: sigurnost, ravnopravnost i poštovanje različitosti ostaju glavna vodilja sadašnjim i budućim generacijama. Sretan Dan nezavisnosti”.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić čestitao je 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

„Svim građanima naše zemlje upućujem iskrene čestitke povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine sa željom da još odlučnije jačamo i razvijamo našu državu, da nadvladamo blokade i vratimo našu zemlju na euroatlantski put, i da vrijednim i zajedničkim radom doprinesemo napretku naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. 1. mart je izuzetno važan datum u historiji naše zemlje, datum kada je uspješno proveden referendum za suverenu i nezavisnu BiH, poslije čega je uslijedilo međunarodno priznanje čime su obnovljeni temelji bosanskohercegovačke državnosti i potvrđena njena cjelovitost, suverenost, politička neovisnost i međunarodna prepoznatljivost. 

Nastavimo graditi našu državu kao multietničko, antifašističko, građansko, demokratko društvo zajedničkih i evropskih vrijednosti u kojem možemo živjeti dostojanstveno u miru, sigurnosti i prosperitetu. 

Na tom putu moramo zajedno i ujedinjenim snagama raditi i nastojati da budemo jači i bolji“, piše u čestitki predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  Denisa Zvizdića.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS uputio prigodnu čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine povodom Dana nezavisnosti. Istakao je da građani trebaju da vjeruju u svijetlu i prosperitetnu budućnost Bosne i Hercegovine
i u skladu sa tim da se ponašaju.

"Trideset je godina od obnove nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. U tih trideset godina građani Bosne i Hercegovine odbranili su se od brutalne agresije i unutrašnje pobune dijela separatistički orijentisanih stanovnika. Tokom agresije izvršeni su brutalni zločini i razaranja privatne imovine, vjerskih i kulturnih dobara, a sve je okončano zločinom genocida nad stanovnicima “sigurne zone” UN Srebrenica od strane vojske i dijelova policije pobunjenih bosanskih Srba.

Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, nažalost, djelimično su uvaženi rezultati sile i nasilja, te je Bosna i Hercegovina nastavila da postoji kao država sa modifikovanim unutrašnjim uređenjem.

U ovih trideset godina obnovljene nezavisnosti urađeno je puno posla, ali ostaje i osjećaj da se moglo i trebalo više. Ostaje da svi zajedno uložimo više napora da učinimo ovu zemlju ugodnijim mjestom za življenje svih njenih građana.
Bosna i Hercegovina danas se nalazi u blokadi zbog ponovo aktiviranih seperatističkih namjera prije svega onih koji predvode vlast u entitetu RS.

Ove antiustavne radnje stvaraju dodatni osjećaj nesigurnosti građanima i ne ulijevaju povjerenje u pozitivan razvoj dešavanja u Bosni i Hercegovini, što dodatno frustrira i zabrinjava građane. Veoma je važno da sve institucije na nivou države funkcionišu i obavljaju zakonom propisane aktivnosti što uključuje i sankcionisanje onih koje rade na rušenju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Uvjeren sam da će Bosna i Hercegovina preživjeti i ove nasrtaje na njen teritorijalni integritet i suverenitet i iz ove situacije će izaći jača i stabilnija. Građani trebaju da vjeruju u svijetlu i prosperitetnu budućnost Bosne i Hercegovine i u
skladu sa tim da se ponašaju. Koliko god da je teško vrijedi se svima nama zajedno boriti za moderno uređenu i razvijenu državu Bosnu i Hercegovinu. Svim građanima Bosne i Hercegovine upućujem najiskrenije čestitke u povodu tridesete godišnjice obnove nezavisnosti naše domovine", naveo je Salkić. 

#BiH