Članak

Borrell: Bojimo se da se ukrajinski sukob može preliti na prostor bivše Jugoslavije

Bojimo se da bi moglo biti još sukoba, primjerice na granici Moldavije ili da bi se ponovo moglo dogoditi nešto na Balkanu.

SARAJEVO, (Patria) - Visoki povjerenik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je, u intervjuu za špansku javnu televiziju TVE u ponedjeljak, kako Europska unija neće dopustiti da pregovori između Rusije i Ukrajine završe "uspostavljanjem marionetske vlade" u Kijevu.

"Svi ratovi završavaju, ali je potrebno vidjeti na koji način. Ne smije se dogoditi, i nećemo dopustiti, da ovo završi gušenjem sloboda Ukrajinaca i njihove legitimne vlade, koja bi bila zamijenjena marionetskom vladom, kao što se događalo u vremenu kada je Rusija bila dio Sovjetskog Saveza", izjavio je Borrell, bivši španski ministar vanjskih poslova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u nedjelju da se ruske nuklearne snage podignu na visok stupanj pripravnosti opravdavajući to agresivnim izjavama NATO-a i ekonomskim sankcijama protiv Moskve. EU je istovremeno priopćila kako će 450 milijuna eura namijeniti ukrajinskim oružanim snagama za kupnju oružja te dodatnih 50 milijuna eura za kupnju zaštitne opreme i goriva. NATO je pak u ponedjeljak naveo kako će opskrbiti Ukrajinu raketama za protuzračnu obranu i protutenkovskim naoružanjem.

"Samo spominjanje nuklearnog oružja je apsolutno neodgovoran potez. On jako dobro opisuje gospodina Putina", rekao je Borrell.

Borrell tvrdi da bi se sukob mogao preliti na Moldaviju i Gruziju, gdje odcijepljene regije s ruskim stanovništvom već funkcioniraju kao države, ali bez međunarodnog priznanja. Smatra da bi do zaoštravanja moglo doći i na prostoru bivše Jugoslavije.

"Bojimo se da bi moglo biti još sukoba, primjerice na granici Moldavije ili da bi se ponovo moglo dogoditi nešto na Balkanu. To nas brine. Ili u Gruziji, gdje je Rusija već 2008. bila izvršila agresiju. Ja sam osobno zabrinut",- rekao je.

#BiH