Članak

Arestovič: Ukrajinska delegacija traži povlačenje svih ruskih trupa, uključujući Donbas i Krim

Arestovič rekao je uživo u Current Tenseu da su uslovi Ukrajine na pregovorima jasni - prekid vatre i povlačenje svih ruskih trupa sa teritorije Ukrajine.

(Patria) - Ukrajinska delegacija insistirala je na povlačenju svih ruskih trupa, uključujući i one u Donbasu i na Krimu, rekao je zamjenik šefa Kabineta ukrajinskog predsjednika Oleksiy Arestovich.

Arestovič rekao je uživo u Current Tenseu da su uslovi Ukrajine na pregovorima jasni - prekid vatre i povlačenje svih ruskih trupa sa teritorije Ukrajine.

Prema njegovim riječima, u skladu sa međunarodnim konvencijama, uključujući i Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima, "tok pregovora nije pokriven sve dok strane ne izraze zajedničko saopštenje". 

"Nemojmo kršiti. Naš stav je otprilike jasan: nema uslova i ultimatuma", dodao je on.

Objasnio je da je Kijev prvi put odbio da učestvuje u pregovorima, pošto je ruska strana htjela da prvo dođe do kapitulacije pa da onda razgovaraju.

“"U kancelariji smo se od srca nasmijali i prvi put odbili da pregovaramo. Kada su tražili drugi put, a sama činjenica da prvo traže od nas pregovore, mnogo govori, iz mog ugla, i obećali da će ukloniti preduslove, onda smo i dogovorili”, rekao je.

Napomenuo je da su uslovi Ukrajine jasni - prekid vatre i povlačenje svih ruskih trupa, a to je na stolu sa ukrajinske strane.

Na pojašnjavajuće pitanje voditelja o tome da li govorimo o Donbasu, Arestovič je rekao: "O Donbasu i Krimu. Sve trupe sa teritorije Ukrajine. Ionako će sve pokopati, pa je bolje da odu dobrovoljn”.

Odgovarajući na pitanje o rezultatima pregovora, napomenuo je da to ne bi nazvao pregovorima. Prema njegovim riječima, Kijev to naziva konsultacijama. 

"Još je rano za pregovore. Mislim da je ovo prvi pokušaj. Ali nadajmo se da će razboritost prevladati, jer ovo što se dešava nije toliko žalosno za Ukrajinu koliko za rusku vojsku. Nemate pojma šta se dešava ovdje", rekao je Arestovič.

#BiH