Članak

Borenović u SAD: Podrška Ukrajini, osuda Rusije uz Bildta i iz Republike Srpske

U SAD je organizirana Međunarodna konferencija SAD-u: Besmislen rat - prestanite patiti, mir ima najveću vrijednost!

(Patria) - U SAD je organizirana Međunarodna konferencija SAD-u: Besmislen rat - prestanite patiti, mir ima najveću vrijednost!

Učesnik je i zastupnik Predsatvničkog doma PSBiH Branislav Borenović, a nakon okončanja iste učesnici su uz zastavu Ukrajine poslali poruke o potrebnom očuvanja mira.

Na fotografiji je i Borenović. Podsjećamo Milorad Dodik uporno zastupa tezu o potrebnoj neutralnosti BiH kada je riječ o odnosu spram agresije koju je Rusija učinila ka Ukrajini. Čini se da takav stav ne dijele i svi izabrani zvaničnici BiH iz Republike Srpske.

Ovim činom simbolično stigla je podrška Ukrajini - osuda Rusije i iz Republike Srpske?

Učesnik ove konferencije bio je Carl Bildt, bivši visoki predstavnik u BiH.

Bildt je jučer na društvenim mrežama ponovo ukazao na činjenicu da je Srbija glavna 'ispostavnica' Rusije na Balkanu. Komentarišući zvanični stav Srbije, da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji, Bildt je na svom zvaničnom Twitter nalogu napao Srbiju.

"Ovim stavom Srbija se de facto diskvalifikovala iz procesa pristupanja Evropskoj uniji. Ne bi trebalo biti mjesta za nove EU članove koji ne dijele naše osnovne vrijednosti i interese", kategoričan je Bildt.

„Kada je rat u pitanju, treba misliti samo na jedno - kako zaustaviti rat, zaustaviti patnju i spriječiti žrtve na svim stranama. Iz našeg iskustva znamo da rat uzrokuje infrastrukturnu i ekonomsku štetu čije posljedice podnose desetljećima, dok su ljudske žrtve nepopravljive.

Dvadeset prvi vijek bi trebao biti stoljeće mira i razvoja. Mir nema alternativu i širi sukobi koji uključuju ljudsku žrtvu su nešto što ne smije biti prisutno u modernom svijetu. Prioritet svih dionika mora biti zaustavljanje oružanih sukoba i kretanje prema mirnom rješavanju sukoba. Svaki rat završi kad tad, vođe stavljaju potpise na mirovne sporazume, ali praznina koja ostaje nakon rata teško se sanira, a izgubljeni životi su neprocjenjivi.

Ovo sam istaknuo na međunarodnoj konferenciji u Sjedinjenim Američkim Državama na kojoj sudjeluju predstavnici 20 zemalja, među kojima su SAD, Rusija, Švedska, Bjelorusija, Kanada, Njemačka, Norveška i drugi, u organizaciji Međunarodne Unije Sveučilište Floride i Fondacija Jarl Hjalmarson iz Švedske, kada je kriza koja je eskalirala na ruskoj relaciji – Ukrajina“, napisao je Borenović.
 

(A.Č.Z.)

#BiH