Članak

Mehmedović: Dodik stavom o neutralnosti nanosi štetu BiH

Dodaje da zato ne može BiH biti neutralna.

SARAJEVO, (Patria) - Dodik stavom o neutralnosti prema agresiji Rusije nanosi ogromnu štetu BiH, smatra zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović.

"Dodik je  rekao, isto što i Vučić, da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da BiH mora ostati neutralna i da se neće priključivati sankcijama Rusiji. Rekao je i da se pokazalo da je u pravu što je zastupao stav da BiH ne treba u NATO i da se pokazalo da je važno da BiH bude neutralna. U čemu je onda poštivanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ako svojim stavom da nećete uvesti sankcije, nagradite agresiju Rusije?!", poručio je Mehmedović.

Dodaje da zato ne može BiH biti neutralna.

"Neutralnost je oblik nagradjivanja postupaka koje ne želite kazniti. BiH izostankom sankcija, nagradjuje agresiju Rusije na Ukrajinu i nagradjuje  nasilnu promjenu granica, pravo jačeg i ugnjetavanje malih država. Biti neutralan kad je u pitanju agresija Russije na Ukrajinu, je nemoguća pozicija. BiH na tu poziciju ne smije pristati. Dodik ako voli BiH, neće zastupati takav stav! BiH se ima priliku, i Dodiku to treba staviti znanja, pozvati se na model kojim je neutralna Švicarska najavila sankcije Rusiji. U suprotnom, jasno je da Dodik sluša i slijedi Vučića", poručio je Mehmedović..

#BiH