Članak

RAT U UKRAJINI Ruska vojska na 25 kilometara od Kijeva, nastavljeno bombardovanje

Protutenkovsko oružje može se koristiti za borbu protiv oklopnih vozila.

SARAJEVO, (Patria) - Ušli smo u petu noć ruske agresije na Ukrajinu. Avio i artiljerijski udari po gradovima Ukrajine ne prestaju. 

23:50 - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski naredio je da se privremeno ukinu vize za strance koji žele da se pridruže Međunarodnoj legiji i bore se za Ukrajinu protiv Rusije.

23.05 - Gradonačelnik Harkova Igor Terehov rekao je da ruske trupe nastavljaju da granatiraju grad

22:45 - Ukrajinski mediji javljaju o novim eksplozijama koje odjekuju Harkovom.

22:40 - Elon Musk aktivirao je uslugu Starlink satelitskog interneta u Ukrajini nakon žalbe od Mykhaila Fedorova, ukrajinskog ministra digitalne transformacije.

Starlink će osigurati pristup internetu nakon što je tokom ruske agresije uništen dio sistema telekomunikacija Ukrajine.

22:10 - Ruske oružane snage nadomak su najveće nuklearne elektrane u Ukrajini, saopćila je u ponedjeljak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), ponavljajući "snažnu zabrinutost" petog dana rata.

21:55 - Američko ministarstvo obrane kaže da se gotovo 75 posto ruskih snaga okupljenih na ukrajinskim granicama sada nalazi unutar zemlje. Glavno napredovanje trupa sada je pozicionirano oko 25 km od glavnog grada Kijeva, što je otprilike 5 km više od nedjelje.

Rusi još nisu zauzeli dva ključna grada: Harkiv na sjeveroistoku i Mariupolj na jugu.

21:45 - Velika je vjerovatnoća da će Lukašenko napasti Ukrajinu, piše portal Ukrajinska pravda.

21:40 - Sjedinjene Američke Države su danas objavile da ne vide nikakve "konkretne" poteze ruskih nuklearnih snaga i potvrdile su da "kreativan" otpor Ukrajinaca i dalje "usporava" napredovanje ruskih snaga prema Kijevu.

21:20 - Ukrajinci se na sve načine suprotstavljaju ruskoj okupaciji, od pravljenja koktela kojim gađaju ruska oklopna vozila do prkosa na ulicama gradova. 

Snimak koji smo dobili pokazuje ukrajinski narod kako se goloruk suprotstavlja ruskim vojnicima i tehnici i zaustavlja ih na ulicama.

 

Ukrajinski civili goloruki goloruki zaustavljaju rusku vojsku #Ukraine #War #Russia pic.twitter.com/Xg4ludzarl

— NA Patria (@AgencijaPatria) February 28, 2022

20:55 - Turska je upozorila i crnomorske i necrnomorske zemlje da ne propuštaju ratne brodove kroz moreuz Bosfor i Dardanele, javlja Reuters.

20:45 - Sjedinjene Američke Države protjeruju 12 ruskih diplomata u UN-u, dat im je rok do 7. marta da napuste državu.

20:40 - Satelitske snimke snimljene danas pokazuju da su se ruske kopnene snage nastavile približavati glavnom gradu Ukrajine s vojnim konvojem koji se protezao preko 27 kilometara, prenosi Reuters.

Prema privatnoj američkoj tvrtki Maxar Technologies Inc, satelitske slike pokazuju da se konvoj na istočnom rubu zračne luke Antonov koji sadrži stotine oklopnih vozila, tenkova, tegljenog topništva i vozila logističke potpore nastavlja kretati prema jugu prema Kijevu.

20:30 - U Kijevskoj oblasti Rusi su raketnim udarom uništili spavaonicu i dvije stambene zgrade od  pet spratova.

19:51 - Novi zračni udari na Kijev, stanovništvo je upozoreno da se hitno skloni na sigurno.

19:45 - Finska će Ukrajini dostaviti oružje i municiju, rekla je premijerka te zemlje Sanna Marin.

Isporuka će uključivati ​​2.500 jurišnih pušaka, 150.000 metaka, 1.500 komada protivtenkovskog oružja i 70.000 paketa sa hranom, dodao je finski ministar odbrane Antti Kaikkonen.

Govoreći nakon današnjeg sastanka vlade, Kaikkonen je rekao novinarima:

Protutenkovsko oružje može se koristiti za borbu protiv oklopnih vozila.

Kaikkonen je jučer nagovijestio da finska vlada razmatra ukidanje dugogodišnje politike Finske koja ne dozvoljava izvoz oružja u ratna područja.

Ministar je također rekao da je Finska, koja nije članica NATO-a i dijeli dugu granicu s Rusijom , dala zeleno svjetlo Estoniji da pošalje oružje koje je prethodno bilo u finskom vlasništvu u Ukrajinu.

19.30 - Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov uputio je direktno apel ruskim vojnicima koji se bore u Ukrajini , rekavši da će dobiti punu amnestiju i novčanu odštetu ako dobrovoljno polože oružje.

Na Tviteru Reznikov piše: Oni od vas koji ne žele postati ubice i umrijeti mogu se spasiti.

19:25 - Evropski parlament će u utorak usvojiti rezoluciju kojom se institucije EU pozivaju da rade na davanju statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini , a da u međuvremenu nastave rad na integraciji u jedinstveno tržište EU, piše Daniel Boffey iz Guardiana.

Događaje koji su se zbivali tokom dana čitajte OVDJE

#Svijet