Članak

Sattler se zahvalio Komšiću na stavu BiH o Ukrajini

Predsjedavajući Komšić je istakao da je civilizacijaka obaveza biti na strani napadnute Ukrajine.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić razgovarao je večeras sa specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH i šefom Delegacije Europske unije Johannom Sattlerom. 

Ambasador Sattler je izrazio svoju zahvalnost u povodu stavova Bosne i Hercegovine o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu. 

Tom prilikom je istakao da izuzetno cijeni što se Bosna i Hercegovina putem ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN u New York-u  pridružila izjavama Europske unije o Ukrajini i kosponzorirala rezoluciju, te što je Bosna i Hercegovina podržala suspenziju Ruske Federacije iz Vijeća Europe. Sattler je naglasio kako sada nije vrijeme za političko balansiranje već zauzimanje strana na osnovama međunarodnog prava.

Predsjedavajući Komšić je istakao da je civilizacijaka obaveza biti na strani napadnute Ukrajine te upoznao ambasadora Sattlera o instrukciji ministarici vanjskih poslova Biseri Turković da po pitanju agresije na Ukrajinu direktno primjenjuje odredbe Povelje UN-a, Strategije vanjske politike BiH i obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se tiču Zajedničke vanjske i sugurnosne politike EU.

Ambasador Sattler je upoznao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH sa odlukom o razmještaju dodatnih 500 vojnika EUFOR-a koji su dobro opremljeni i posjeduju tešku oklopnu mehanizaciju te će biti raspoređeni u dijelove BiH u kojima su u proteklom periodu evidentirani ekscesi, posebno u povratničkim sredinama. Predsjedavajući Komšić se pozdravio ovakav oblik podrške koji puno znači u efektivnoj podršci miru i stabilnosti BiH te očuvanju njenog teritorijalnog integriteta.

#BiH