Članak

Razgovori o Izbornom zakonu nastavljaju se i naredne sedmice

U radu sastanka učestvovala je i šefica Misije OEBS-a u BiH ambasadorka Kathleen Kavalec. 

SARAJEVO, (Patria) - Predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Alma Čolo, zamjenici predsjedavajuće Sredoje Nović i Bariša Čolak i članovi Interresorne radne grupe Snježana Novaković – Bursać, Munib Jusufović, Branislav Borenović i Dževad Mahmutović razgovarali su danas sa potpredsjednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a i specijalnim predstavnikom za Jugoistočnu Evropu Azayem Guliyevim, koji boravi u višednevnoj zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

Članovi Interresorne radne grupe upoznali su visokog gosta sa dosadašnjim radom, kao i problemima koji su pratili rad ovog tijela. Upozoravajući na osjetljivost političkog trenutka, kao i na činjenicu da je BiH ušla u izbornu godinu i da za reformu izbornog zakonodavstva i eventualne izmjene Ustava ponestaje vremena, članovi Interresorne radne grupe najavili su da će naredne sedmice biti održani sastanci sa predstavnicima Evropske unije, na kojima će se razgovarati o paketu koji se odnosi na integritet izbora, ali i o ključnim političkim pitanjima koja opterećuju razgovore o implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Potpredsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i specijalni predstavnik za Jugoistočnu Evropu Azay Guliyev pohvalio je posvećenost članova Interresorne radne grupe, naglasivši da su zvaničnici OEBS-a tokom sastanka dobili niz korisnih informacija u vezi sa kompletnim poslom oko reforme izbornog zakonodavstva u BiH.

Prema riječima Guliyeva, Parlamentarna skupština OEBS-a želi da ohrabri sve ključne političke aktere u BiH kako bi nastavili dijalog o izbornoj reformi, s ciljem unapređenja izbornog procesa i nastavka demokratizacije institucija vlasti u našoj zemlji. Izražavajući nadu da će se doći do kompromisnih rješenja, Guliyev je podvukao da će OEBS i ODIHR nastaviti da pružaju svu moguću podršku i pomoć Interresornoj radnoj grupi i drugim institucijama u BiH koje se bave reformom izbornog zakonodavstva.

U radu sastanka učestvovala je i šefica Misije OEBS-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec. 

#BiH