Članak

Obradović inicirao obnovu terminala za skladištenje nafte i nabavku rezervi

Podatak da je Operator terminali Federacije za 17 godina uspio obnoviti tek 3% prijeratnih kapaciteta za skladištenje nafte je porazan.

Suočavamo se sa ekonomskom krizom, povećanjem cijena, neadekvatnom reakcijom vlasti. Problem je očit i zastupnici od apela prema Novlićevoj Vladi sve više upućuju vapaje, poručio je danas zastupnik Amer Obradović (Nezavisni blok) na sjednici Predstavničkog doma. 

"Moj vapaj, odnosno inicijativa odnosi se na skladištenje i nabavku naftnih rezervi.  Podatak da je Operator terminali Federacije za 17 godina uspio obnoviti tek 3% prijeratnih kapaciteta za skladištenje nafte je porazan. Članom 44. Zakona o naftnim derivatima FBiH definirano je da je OTF jedini ovlašten za uspostavu i zanavljanje rezervi naftnih derivata. Kao takav OTF je direktno odgovoran za uspostavljanje tromjesečnih zaliha nafte u FBiH koje su jedan od nezaobilaznih faktora u procesu pridruživanja Evropskoj uniji", naveo je Obradović.

Dodaje da je ruska agresija na Ukrajinu izazvala ogromnu energetsku krizu, ali tih kriza je bilo i prije, a biće ih i u budućnosti, te je stoga važno da prije svega Vlada Federacije, kao i institucija koja je zadužena za kreiranje federalnih naftnih rezervi Operatori terminali Federacije, donese akcioni investicioni plan kako bi građani i entitet bili sigurni da su OTF i naftna skladišta budu u potpunosti operativna i popunjena sa zakonom propisanim rezervama nafte.

"Evropska energetska zajednica 2012. godine dala je rok od 10 godina Bosni i Hercegovini kako bi izvršila preuzete obaveze iz Direktive 119, preciznije, kako bi FBIH uspostavila rezerve od 200 miliona litara. S distancom od deset godina OTF kao i resorno ministarstvo predvođeno Nerminom Džindićem uspjelo je realizirati 3% od zahtijevanih količina. Svakako, uz ovu inicijativu treba u rješavanje problema više uključiti Željeznice Federacije i omogućiti da one što više prevoze naftu, kako bi postojala javna kontrola  nad uvozom i kontrolom kvaliteta naftnih derivata", poručio je Obradović.

#BiH