Članak

Novalić u Predstavničkom domu: Robne rezerve su državna tajna

Zastupnicima se obratio i direktor EP BiH Admir Andelija koji je kazao da se moraju aktivirati pomenuti termo blokovi, jer je kriza a mora se osigurati energija za kupce. 

Informacija o analizi efekata primjene Odluke Vlade FBiH o ograničavanju cijena električne energije jedina je tačka dnevnog reda vanredne sjednice Predstavničkog doma FBiH. 

Inače, sjednica je umalo propala nakon što je u prvobitnom glasanju oboren prijedlog dnevnog reda, ali je pojedinačnim glasanjem nekako skupljen dovoljan broj ruku za izglasavanje dnevnog reda. 

Premijer FBiH Fadil Novalić obratio se zastupnicima, pojasnivši da su dvije krize izazvale isti efekat. 

“Svjetska ekonomija u FBiH utiče na cijene energenata i hrane. Prije 14 mjeseci uveli smo ogranižene marže na cijene proizvoda hrane na osam posto. Vidimo da sada tek neke zemlje posežu za tim. To je imalo pozitivan efekat”, poručio je Novalić.

Novalić je kazao da su robne rezerve državna tajna, a da žitarica i derivata žita imamo u zalihama za tri mjeseca. Dodaje da smo deficitarni sa uljem i da je problem s naftom, jer nemamo terminale. 

“Što se tiče struje zamolili smo da se aktiviraju blokovi 4  u Tuzli i 5 u Kaknju, ratno je stanje i mislim da je besmisleno da baš sad govorimo o poštovanju nekih propisa. To su uradile i evropske zemlje”, poručio je Novalić. 

Zastupnicima se obratio i direktor EP BiH Admir Andelija koji je kazao da se moraju aktivirati pomenuti termo blokovi, jer je kriza a mora se osigurati energija za kupce. 

Zato smo zahtijevali da se dozvoli nastavak rada bloka 4 i 5, dodao je Andelija. Kako kaže poseban je problem jer blok 4 je toplifikacijski za Tuzlu i Lukavac, zbog čega bi do izgradnje bloka 7 imali problem s grijanjem za te gradove. 

#BiH