Članak

Sjednica Vijeća ministara: BiH (ne)će pratiti sankcije EU Rusiji i Bjelorusiji

Guverner BiH u EBRD-u ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda ima rok do 1. aprila da se izjasni o glasanju. 

(Patria)  - Danas bi trebala biti održana sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a na dnevnom redu je i Utvrđivanje glasanja u vezi s rezolucijama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - drugi krug glasanja, a u vezi  sankcija Rusiji i Bjelorusiji zbog agresije na Ukrajinu. U prvom krugu glasanja ministri iz RS-a nisu podržali ove rezolucije. Da bi na današnjoj sjednici bila usvojena ova odluka potrebna su barem po dva glasa ministara iz svakog konstitutivnog naroda.

Guverner BiH u EBRD-u ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda ima rok do 1. aprila da se izjasni o glasanju. 

Rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije, odnosno kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države.

Bevandi je prije prošle sjednice VM BiH na kojoj nije bilo saglasnosti uručen demarš specijalnog predstavnika Evropske unije za BiH i šefa Delegacije EU-a u BiH Johanna Sattlera i ambasadora i predstavnika još osam ambasada članica Evropske unije o glasanju u EBRD-u. EU očekuje da BiH kao zemlja aspirant za članstvo u EU prati politiku i pridruži se sankcijama. 

Na dnevnom redu je i odluka o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, Nacrt memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta "Izgradnja aerodroma Trebinje“ između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, nekoliko sporazuma sa Hrvatskom i Crnom Gorom, kao i prijedlog odluke o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.        

#BiH