Članak

SNSD dokazao da su ruski igrači: Prijete li BiH sankcije Evropske unije?

On sigurno neće biti ohrabrujući. 

Piše: A. Vrabac

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH ministri iz SNSD-a nisu podržali rezoluciju EBRD-a kojom se Rusiji i Bjelorusiji uvode sankcije odnosno obustavljaju se finansijska sredstva. Na ovaj način BiH je na suprotnoj strani EU što će sigurno imati određene posljedice.

Rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije, odnosno kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države.

Minisitri iz reda Bošnjaka (SDA i DF) te ministri HDZ-a podržali su rezoluciju, ali bez glasova iz reda Srba nećemo se pridružiti sankcijama.

Ovakav scenario je očekivan nakon što Miloradu Dodiku nikada nisu uvedene sankcije Evropske unije pa ni pojedinačno članica EU, čime je na određeni način i ohrabren u svom rušilačkom pohodu na BiH i planovima za secesiju RS-a. Dodik je od početka ruske agresije na Ukrajinu zastupao "stav o neutralnosti BiH", pa čak i obavio razgovor 28. februara sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom. Dodikova odanost Rusiji mogla bi koštati BiH.  

S druge strane ministri iz HDZ-a iako su podržali rezoluciju pritisnuti očekivanjima EU i javnosti koja prati svaki korak HDZ-a i Dragana Čovića, računali su na ovakav potez SNSD-a. Ako i bude kakvih sankcija prema SNSD-u i Dodiku, Čović i HDZ bit će zaobiđeni.

Krajnji rok za glasanje je 1. april, a nakon današnje odluke BiH može očekivati samo neki vid sankcija ili drugačiju politiku Evropske unije. Ne treba zaboraviti da je Evropska komisija već stopirala 600 miliona eura za koridor 5c koji se treba graditi na teritoriji RS-a zbog blokade institucija i politike Milorada Dodika.

Zahtjev koji su institucije BiH podnijele za dodjelu statusa kandidata sada će ostati samo slovo na papiru. Nakon obaranja seta zakona u Domu naroda PS BiH koji su među 14 prioriteta Evropske komisije, te nepostupanja po demaršu koji je ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi uručio šef Delegacije EU Johann Sattler i predstavnici osam ambasada EU, ostaje da čekamo naredni potez Evropske unije prema BiH. On sigurno neće biti ohrabrujući. 

#BiH