Članak

KASNO ĆE BITI KASNIJE Dodik pet koraka ispred Tužilaštva BiH, ali i EU!

Na sceni je samo predstava za javnost!

Piše: A. Čorbo-Zećo


Milorad Dodik, sada već dokazani ruski čovjek u BiH, a to je pokazalo zvanično glasanje ministara SNSD-a protiv uvođenja restrikcija Ruskoj Federaciji, a što je od nas nas tražila Evropska unija, i što smo kroz glasanje u EU institucijama kroz podršku rezolucijama podržali, godinama radi na razgradnji BiH i separatizmu.
Niko ga nije ni pokušao zaustaviti, tu uključujem i Tužilaštvo BiH, ali i samu Evropsku uniju kojoj je danas pokazao da njegovo deklarativno zalaganje za BiH u EU je zapravo maska koju koristi dok njegov rušilački pohod traje.

Da je bilo složnosti unutar EU i da su mu uvedene i tzv. evropske sankcije danas Dodik ne bi imao krila kojim leti! Ali, snage da se zajednica zvana Evropska unija odupre 'putinovcu' Viktoru Orbanu nije bilo!

Isto je i sa Tužilaštvom BiH, koje godinama ima priliku, ali i obavezu po službenoj dužnosti procesuirati Dodika, ali to se nije dogodilo, a sadašnja istraga oko kupovine vile na Dedinju u Beogradu samo je novi alat Milorada da nastavi s ismijavanjem pravosuđa BiH!.

Siguran da Tužilaštvo BiH neće reagirati Dodik je sinoć grubo narušio nacionalnu sigurnost zemlje BiH. U uređenim demokratskim zemljama, već sat vremena nakon izjave, da će granični policajci iz reda Srba na određeni način kršiti odluke OSA-e pa i zakone države BiH i puštati osobe iz Srbije kojima je zabranjen ulazak u BiH, bi bio uhapšen!

Ne toliko čudno je, ako se uzme u obzir politička kontrola nad Tužilaštvom BiH, da još nikada nije donesena konačna tužilačka odluka o istrazi u vezi rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine protiv Milorada Dodika, člana bh. Predsjedništva.

Podsjećam da je po ovom osnovu podnesen je niz prijava Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Ali, osim standardnih floskula da je predmet u radu iz ove bh. pravosudne institucije nema više informacija.

Također, u Tužilaštvu BiH 4. februara 2021. godine kao svjedok saslušan je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, u okviru predmeta “Ikona”, a do danas nije poznato da li je ovo tužilaštvo poduzimalo bilo kakve dalje radnje ili je ovaj predmet već arhiviran u tužilačkoj ladici. 
I umjesto da Tužilaštvo BiH na primjeru Dodika pokaže da štiti državne interese i do kraja rasvijetli sve slučajeve, ovako se Dodiku ostavlja prostor za manipulaciju i izbjegavanje bilo kakve krivične odgovornosti.

Na sceni je samo predstava za javnost!

No, kasno bi moglo biti kasnije, baš kao i u slučaju sa EU i ne stavljanjem Dodika na tzv. bijelu listu, jer posljedicama što to nije učinjeno svakodnevno svjedočimo. 

I sam Dodik kazao je da dok ne zabrani rad državnog pravosuđa na prostoru RS-a do tada moraju sarađivati. On je već napravio prve korake koji vode ka formiranju VSTV RS-a, a čime bi zabranio rad Suda i Tužilaštva BiH na području RS-a. Tada će biti kasno za bilo kakva optuženja, baš kao i za sankcije Evropske unije.
 

#BiH #MiloradDodik #EU