Članak

Oboren dnevni red Skupštine KS, upitno finansiranje Zavoda zdravstvenog osiguranja

Nije bilo dovoljno ruku.

SARAJEVO, (Patria) - Redovna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo koja je trebala biti održana danas okončana je neslavno, nakon što u glasanju dnevni red nije dobio potrebnu većinu. 

Za dnevni red glasalo je 14 zastupnika skupštinske većine, dok je sedam zastupnika opozicije ostlao suzdržano, čime on nije dobio potreban broj glasova. 

Zastupnici su danas, između ostalog, trebali razmatrati Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu i Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu. 

Kako je nakon pada dnevnog reda kazao lider NiP-a, zastupnik Elmedin Konaković ovo će ZZO KS dovesti u probleme, jer se zbog procedura Prijedlog odluke ponovo pred Skupštinom može naći tek za 20 do 25 dana, čime će biti zaustavljeno finansiranje ovog zavoda u tom periodu. Konaković je dodao da je ovo prvi put da opozicija sruši dnevni red u Skupštini KS. 

Iz SDA su poručili da oni nisu mogli podržati dnevni red s Prijedlogom odluke oko ZZO iz odgovornosti prema zdravstvenim radnicima. 

Inače, danas je od 35 zastupnika koliko broji Skupština KS na posao došlo njih 21.

#BiH