Članak

Trojka bez većine, SDA će podržati kad se potpiše kolektivni ugovor sa zdravstvenim radnicima

Za dnevni red je glasao i zastupnik SBB-a Zvonko Marić ali je i sam iznenađen što vlast danas nije imala obezbijeđenu većinu za usvajanje dnevnog reda.

SARAJEVO, (Patria) – Od 35 zastupnika u Skupštini KS na današnjoj sjednici bila su samo 23 zastupnika. Za dnevni red glasalo je 14 zastupnika SDP BiH, NIP-a i Naše stranke koji su prisustvovali sjednici kao i nekoliko samostalnih zastupnika. SDA je bila suzdržana, kao i zastupnici DF-a i SBiH.

Ni nakon pojedinačnog glasanja broj glasova se nije povećao, a sjednici nisu prisustvovala četiri zastupnika iz trojke, dok je Vildana Bešlija kasnila na sjednicu i propustila glasanje o dnevnom redu.

Za dnevni red je glasao i zastupnik SBB-a Zvonko Marić ali je i sam iznenađen što vlast danas nije imala obezbijeđenu većinu za usvajanje dnevnog reda.

„Ja kao član opozicije, šef Kluba SBB-a, mislio sam da podržim nastojanja da se usvoji finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja jer je to veoma važno i ne znam zašto smo do sad i čekali da se to desi. Imao sam primjedbi i tražio bih odgovore. Moj glas koji sam dao za današnji dnevni red nije bio dovoljan jer je bilo zastupnika iz većine koji nisu došli“, kazao je Marić.

Elmedin Konaković, predsjednik NIP-a obrušio se na opoziciju optužujući ih da su oborili dnevni red, a na kojem je bio i Finansijski plan ZZO KS za  2022. godinu i Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu;

Odgovorila mu je Jasmina Bišćević Tokić iz SDA.

„Mi nismo podržali upravo zato što zdravstveni radnici nemaju potpisan nijedan kolektivni ugovor i finansijski plan ZZO KS ne predviđa povećanje niti satnice niti koeficijenta. Mi nećemo podržati dok se ne potpiše kolektivni ugovor i dok se ne poveća satnica“, kazala je Bišćević-Tokić.

Iako je sasvim svejedno da li su zastupnici trojke bili opravdano ili neopravdano odsutni licemjerno je zahtijevati i optuživati opoziciju za obaranje dnevnog reda.

Bilo je nekoliko primjera gdje su oslabljenoj trojci pri izglasavanju određenih odluka pomagali zastupnici SBB-a. Ali danas to nije bio slučaj, a jedinu odgovornost snosi vladajuća većina koja je danas očito zakazala.

#BiH