Članak

NATO ne vjeruje da će Rusija smanjiti vojne operacije

"Rusi su i prije opetovano lagali i mi ne vjerujemo riječima, nego samo djelima", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

(Patria) - NATO ne vjeruje ruskim najavama da će smanjiti vojne operacije oko Kijeva i ima podatke da nije riječ o povlačenju, nego o pregrupiranju, izjavio je glavni sekretar Saveza Jens Stoltenberg.

"Rusi su i prije opetovano lagali i mi ne vjerujemo riječima, nego samo djelima", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Istaknuo je da NATO raspolaže obavještajnim podacima prema kojima se ruske postrojbe ne povlače, nego pregrupiraju, obnavljaju zalihe i jačaju ofanzivu na regiju Donbas.

"Istodobno, Rusija zadržava pritisak na Kijev i druge gradove i mi očekujemo nove napade koji će donijeti još više patnje", rekao je glavni sekretar NATO-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je potpisao odluku prema kojoj će se tokom proljeća regrutirati 134 hiljade novih vojnika u rusku vojsku. Iako Rusija više od mjesec dana provodi agresiju nad Ukrajinom, njihovo Ministarstvo odbrane istaknulo je kako poziv za vojsku nema veze s trenutnim sukobom.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojku kazao je kako novi regruti neće biti poslani na ratna žarišta.

"Većina vojnog osoblja u centrima za obuku proći će stručno osposobljavanje u trajanju od tri do pet mjeseci. Naglašavam, novaci neće biti poslani na ratno žarište", poručio je Šojgu.

#BiH