Članak

DOM NARODA Federacija BiH dobila budžet u iznosu od 5,6 milijardi KM

Vlada se ranije izjašnjavala o više amandmana sedam predlagača na Prijedlog budžeta i zakona o izvršavanju budžeta.

SARAJEVO, (Patria) - Dom naroda Parlamenta FBiH odobrio je na vanrednoj sjednici budžet Federacije BiH za 2022. godinu. 

Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu dobio je podršku 30 delegata, pet je bilo suzdržano i 12 protiv.  

Potom je na zahtjev Anera Žuljevića obavljeno i pojedinačno glasanje, 31 delegat bio je za, 14, protiv i 4 suzdržana.

Budžet FBiH za 2022. godinu iznosi 5.597.618.777 KM i veći je za 2 posto od budžeta za 2021. godinu, odnosno za 116,4 mil. KM. 

Podršku je dobio i Prijedlog Zakona o izvršavanju budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu,

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine ranije je tokom sjednice dobio podršku delegata nakon pojedinačnog glasanja. 

Vlada se ranije izjašnjavala o više amandmana sedam predlagača na Prijedlog budžeta i zakona o izvršavanju budžeta.

Amandman Dragane Damjanović i Nikice Bosnića Vlada FBiH nije prihvatila, a riječ je o amandmanu koji se odnosi na devastirani nacionalni spomenik. O njemu su se izjašnjavali i delegati i nije dobio podršku. 

Ni amandman Alise Hajdarević nije dobio podršku ni Vlade FBiH ni delegata u Domu naroda. Vlada je odbila amandmane Jasmina Duvnjaka i Ive Tadića, koji su predlagači potom povukli jer su usvojeni u Predstavničkom domu i postali sastavni dio budžeta. 

Vibor Handžić i Mirela Trepanić Grubešić podnijeli su 27 amandmana, koje je Vlada FBiH odbila, a predlagači su rekli da ne traže izjašnjavanje delegata. Delegati Goran Broćeta i Aleksandar Štrbac su podnijeli četiri amandmana, koje je Vlada FBiH odbila. O njima se izjašnjavao i Dom naroda FBiH, a nakon što je odbijen prvi, predlagači su odustali od izjašnjavanja o ostalim amandmanima. 

Damir Marjanović podnio je tri amandmana, koje Vlada FBiH nije prihvatila. Odbili su ih u izjašnjavanju i delegati Doma naroda. Vlada FBiH odbila je i amandman Rame Isaka, a isto su učinili i delegati Doma naroda. 

Sjednica Doma naroda je okončana nakon usvajanja seta budžetskih zakona.

#BiH