Članak

Građani se okupili i u Banja Luci: Grupa Sarajlija dala podršku

Socijalni bunt počeo je današnjim protestima, a organizatori poručuju da će skupovi i dalje biti organizirani. 

(Patria) - U danu kada je Narodna skupština RS povećala plaće budžetskim korisnicima na Trgu Krajine u organizaciji Restarta iz Banja Luke i ReStarta iz Sarajeva održan je skup građana koji su izrazili svoj protest zbog situacije koja vlada u BiH, neadekvatne reakcije vlasti na poskupljenja i bojazni da će dolaskom jeseni doći do još veće krize. 

Građani BiH nisu zaboravili da je državna vlast prije nekoliko dana sebi obezbijedila uvećanje plaća za oko 500 KM, te je jedan od zahtjeva i izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kako bi ispravila ta nepravda. 

Širom BiH danas su građani izašli na ulice Sarajeva, Mostara, Tuzle, Zenice, Banja Luke, Bijeljine, Novog Travnika, Bugojna. 

Socijalni bunt počeo je današnjim protestima, a organizatori poručuju da će skupovi i dalje biti organizirani. 

Grupa Sarajlija danas je bila na protestima u Banja Luci a među njima i Azra Zornić, apelantica koja je dobila presudu da su joj povrijeđena ljudska prava jer se ne može kandidirati na izborima u BiH. Zornić je jedna od apelantica koja čeka da bh. vlasti implementiraju presudu Evropskog suda za ljudska prava.

“Zaista se zahvaljujem političarima koji su uspjeli da nas ponovo ujedine i združe. Imamo iste zajedničke probleme i svi želim isto – bolju ekonomiju, život, bolju budućnost za mlade i bolju perspektivu za stare. Hvala političarima – bez vas ne bi bilo skupa gdje su ljudi zajedno bez obzira na naciju, vjeru… Mi smo gladni na sva tri jezika”, kazala je Zornić.

#BiH