Članak

Nova predsjednica MMKS-a stiže u Potočare: Prva posjeta BiH očekuje je niz sastanaka i aktivnosti

Predsjednica Gatti Santana će u nedjelju, 10. jula, učestvovati na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Srebreničke heroine"

(Patria) - Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Graciela Gatti Santana, dolazi u Bosnu i Hercegovinu radi učešća u nizu događaja povodom obilježavanja 27. obilježavanja genocida u Srebrenici, zvanično je saopćeno iz Haga.

Predsjednica Gatti Santana će u nedjelju, 10. jula, učestvovati na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Srebreničke heroine" u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima, BiH, gdje će imati uvodne riječi.

U ponedjeljak, 11. jula, učestvovat će na svečanoj komemoraciji koja se održava u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima, zajedno sa nizom drugih visokih međunarodnih i domaćih zvanica.

Predsjednica Gatti Santana će u utorak, 12. jula u Sarajevu učestvovati na diplomatskom brifingu za članove diplomatske zajednice akreditovane u BiH i predstavnike međunarodnih organizacija, gdje će iznijeti najnovije informacije o trenutnim aktivnostima i prioritetima Mehanizma.

Predsjednica će se također sastati sa nizom visokih zvaničnika, predstavnicima grupa žrtava i drugima tokom svog boravka u BiH.

Ovo je prva posjeta Santane regionu bivše Jugoslavije otkako je preuzela dužnost predsjednice Mehanizma 1. jula 2022. godine.

#BiH