Članak

Krišto: Schmidt dovodi u pitanje postojanje BiH kao suverene države!

Krišto je poručila da je izborni zakon nakon ustava najvažniji pravni akt

(Patria) - Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i kandidat za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine komentirala je za TV "Herceg-Bosne" odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne ograničene izmjene Izbornog zakona u BiH.

- Odluka Schmidta dovodi u pitanje postojanje BiH kao suverene države - kazala je u telefonskom razgovoru Krišto te dodala:

- Ovdje se radi sve drugo, a ne integritet izbornog procesa. S obzirom da se kroz ove izmjene zapravo daju ovlasti jednom tijelu za provedbu izbora CIK-u koje je zapravo izabrano protivno zakonskoj proceduri odnosno na netransparentan način. 

Krišto je poručila da je izborni zakon nakon ustava najvažniji pravni akt na kojem bi trebao počivati i razvijati se demokratski sistem u skladu sa ustavnim uređenjem Bosne i Hercegovine, iako je ono nametnuti, prema kojem BiH čine tri konstitutivna naroda i svi drugi građani.

"Ja bih ovdje podsjetila da su visoki predstavnici već nekoliko puta intervenirali kako na Ustav FBiH, tako na Izborni zakon BiH i izravno na štetu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. I ako je išta bilo za očekivati kroz ovu današnju odluku bilo je donošenje odluke u cilju ispravljanja dugogodišnje nepravde prema hrvatskom narodu i kako bi proveli odluku Ustavnog suda BiH kako bi svaki narod birao svoje političke predstavnike u institucije gdje se štite kolektivna prava," rekla je Krišto.

#BiH