Članak

VSTV: Od 25. avgusta testiranja kandidata za sudijske i tužilačke pozicije

Nakon provedene procedura i testiranja Visoko sudsko i tužilačko vijeće će izabrati novog državnog tužioca.

(Patria) - Visoko sudsko i tužilakčko vijeće (VSTV) BiH obavijestilo je kandidate koji su se prijavili na sudijske i tužilačke pozicije po konkursu od 4. maja, a koji je zaključen 19.05.2022. godine da se planira održavanje kvalifikacionog testiranja počev od 25. avgusta 2022. godine. Kandidati će biti obaviješteni najmanje sedam dana prije održavanja testiranja.

Podsjećamo, upražnjene su brojne pozicije među kojima je 19 rukovodnih. Najinteresantnija je ona glavnog tužioca Tužilaštva BiH jer do sada nijedan glavni tužilac nije dočekao kraj mandata, svi su smijenjeni s te dužnosti.

Na konkurs se prijavilo sedam kandidata Diana Kajmaković, državna tužiteljica, Nermin Šehović, uposlenik FUP-a, Ozrenka Nešković, tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine,  Ćazim Serhatlić, tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, Milanko Kajganić, vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Miroslav Janjić, tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Seid Marušić, tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Nakon provedene procedura i testiranja Visoko sudsko i tužilačko vijeće će izabrati novog državnog tužioca.

#BiH