Članak

Milanović po zakonu može oduzeti orden Izetbegoviću, ali od sijanja mržnje zaboravio proceduru!

Milanović ulazi na opasan teren i poigrava se s emocijama, a čime otvara prostor za podizanje međunacionalnih tenzija.

(Patria) - Predsjednik Republike Hrvatske može na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske oduzeti odlikovanje ili priznanje u slučaju iz članka 30. stavka 5. ovoga Zakona, a na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske ili po vlastitoj odluci oduzet će odlikovanje ili priznanje ako nositelj odlikovanja ili priznanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj, stoji u Zakonu o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske.

Dakle, procedura je i više nego jasna, pa posljednji nastup Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske u kojem je zatražio da Bakir Izetbegović vrati odlikovanje koje je dobio Alija Izetbegović od Hrvatske, je još jedan u nizu populističkih nastupa Milanovića, koji ne prestaje brukati Hrvatsku i njen narod.

On je, podsjećamo, pozvao predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da vrati Hrvatskoj velered koji je njegovom ocu, prvom predsjedniku Republike BiH Aliji Izetbegoviću uručio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

"Danas slušamo da ljudi čiji su očevi primali najviše hrvatske veleredove namijenjene najvišim stranim velikodostojnicima, konkretno Alija Izetbegović tu istu Hrvatsku i Tuđmana nazivaju zločincima, što ne samo da je laž već je i jako bezobrazno", upozorio je.

Izetbegović se nije oglašavao po ovom pitanju, a Milanović upravo ponovo pokušava vršiti zamjenu teza i istovremeno priznaje djelovanje Hrvatske vojske u Bosni i Hercegovini.

"Država služi tome da se to štiti. Hrvatska je oslobađala BiH i da nije bilo toga ne bi bilo Dejtona, ne bi bilo BiH", rekao je on.

Pri tome je zaboravio istaći da ne bi bilo ni Dejtona da nije bilo agresorskih namjera i napada na BiH od strane Srbije i Hrvatske, dakle BiH je bila i ostala nezavisna država i u njoj nije bio građanski rat, već odbrambeni!

Priča Milanovića kako je Hrvatska oslobađala BiH nije duhovita, a ni blizu istine.

Za početak dovoljno je pogledati dokumentarne filmove Skok i utvrditi činjenično stanje, djelovanja Hrvatske vojske kroz BiH nisu bila radi oslobađanja BiH nego radi stvaranja preduvjeta za akciju Oluja i oslobađanje Knina.

Ali, Milanović i dalje pokušava ponižavati BiH kao državu, ali istovremeno potencijalno otvara problem djelovanja HV-a u BiH i sumnjičenja na počinjene ratne zločine tokom svog djelovanja u BiH.

Milanović ulazi na opasan teren i poigrava se s emocijama, a čime otvara prostor za podizanje međunacionalnih tenzija.

(A.Čorbo-Zećo)

 

#BiH