Članak

Schmidt pobjegao sa konsultacija - Begić i Đonlagić: On pokušava napraviti Palestinu

Državni zastupnik DF-a Zlatan Begić kaže da se Schmidt iza zatvorenih vrata bavi time da napravi evropsku Palestinu. 

SARAJEVO, (Patria) - Rješenja koja će visoki predstavnk Christian Schmidt eventualno nametnuti ne postoje niti u jednoj članici Evropske unije niti Vijeća Evrope, poručio je generalni sekretar DF-a Dženan Đonlagić nakon pokušaja konsultacija u OHR-u. 

"Prema tome, ne trebaju biti ni u BiH. Linija ispod koje ne idemo je implementacija svih presuda Suda iz Strazbura, to je nešto što EU traži od nas i ne ispunimo li to ne možemo nikada biti članica EU. Bilo je dostojno ako smo već pozvani u OHR da se konsultujemo i pričamo o izmjenama Izbornog zakona bilo je dostojno da se Schmidt pojavi, a nije se pojavio", dodao je Đonlagić.  

 

Dženan Đonlagić nakon sastanka u zgradi OHR GDJE SU TREBALE biti održane konsultacije s visokim predstavnikom Schmidtom - koji se nije pojavio. Zgradu napustio 40 minuta prije zakazanog sastanka pic.twitter.com/qabEdPvoaq

— Patria (@AgencijaPatria) August 31, 2022

Državni zastupnik DF-a Zlatan Begić kaže da se Schmidt iza zatvorenih vrata bavi time da napravi evropsku Palestinu. 

"Njega ne interesuju presude Evropskog suda, već da provede zahtjeve HDZ-a i Vlade Hrvatske da napravi evropsku Palestinu koja će i u političkom i u ekonomskom i u vojnom smislu biti ovisna o susjednim državama. On se danas nije pojavio ovdje, pojavili su se njegovi saradnici, što je po meni kukavički potez. Ako već putem medija šalje poruke, treba da stane pred te ljude. Mi nećemo iza zatvorenih vrata voditi ljubav sa Schmidtom na temu stvaranja Palestine niti ćemo pomagati nekima ovdje u Sarajevu i naci prijateljima iz HDZ-a", Ističe Begić.  

Dodaje da su pozvani na sastanak sa Schmidtom, ali njega nema. 

"Ima vremena da sastanči s premijerima susjednih država i priča o Izbornom zakonu, a nema vremena da priča sa izabranim predstavnicima građana BiH. Njemu ovo služi kao privid nekih konsultacija, neće mu to proći, neka pravi Palestinu u svojoj zemlji, poručuje Begić. 

Đonlagić kaže da u Državnom parlamentu više od dvije godine stoje njihovi prijedlozi ustavnih i izbornih reformi kojima se implementiraju presude Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH, koje su ostavili osoblju u OHR. 

"Ako je ovo pokušaj da se konsultacijama daje legitimacija budućim odlukama NE. Buduće odluke koje će cementirati etničke podjele neka posljedice za njih snosi visoki predstavnik. Mjesto odlučivanja ne može biti u OHR nego u Državnom parlamentu", kazao je Đonlagić, dodavši da nije bilo nikakvih konsultacija, jer su se samo upoznali sa osobljem OHR-a. 

 

"Namjera je da se civilno društvo i političke partije u potpunosti ugase iza petera zaključana vrata, bez uzbunjivanja javnosti. To je jedan perfidan i netransparentan proces. Pozivamo mi njega u državne institucije da razgovaramo ne o zahtjevima HDZ-a, već o implementaciji presuda Evropskog suda, poručio je Begić. 

Đonlagić je zaključio da budućim generacijama ne žele ostaviti zemlju etničkih torova, te i on pozvao Schmidta da u državnim institucijama u tv prijenosu razgovaraju o tome. 

#BiH