Članak

Plenković: Model upravljanja Inom loš, tražit ćemo odgovornost svih članova Uprave

Poručio je i da će se sada provjeriti svi ugovori o prodaji ugljikovodika u Hrvatskoj.

(Patria) - Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković poručio je danas, komentirajući aferu u kojoj je Ina oštećena za više od milijardu kuna, da ovaj slučaj pokazuje da je model upravljanja tom tvrtkom loš te da će zatražiti odgovornost svih članova Uprave - i predsjednika, i hrvatskih i mađarskih članova.

"Mi idemo na to da treba odgovarati cijela Uprava, poručio je Plenković. Rekao je i da je već danas s računa jedne od osoba involviranih u ovaj slučaj u državni proračun uplaćeno oko 450 milijuna kuna.

Plenković je na konferenciji za medije nakon sastanka parlamentarne većine rekao da su razmotrili najaktualniju političku temu - "predmet Ina".

- Mi smo, naravno, kao i Vlada i kao parlamentarna većina zgroženi, šokirani, i osuđujemo na svaki način ovakvo udruživanje za počinjenje ovakvoga kaznenog djela, i to u kontekstu, u vremenu najveće energetske krize koja je pogodila ne samo Hrvatsku, Europu, nego i cijeli svijet, rekao je Plenković.

- Naša ključna poruka je da su institucije hrvatske države, dapače, institucije hrvatske vlade, bile te koje su otkrile ovaj slučaj zlouporabe. Njega u svojoj biti nisu u startu otkrili niti policija niti pravosudna tijela, naprotiv - otkrio ga je Ured za sprječavanje pranja novca koji djeluje kao samostalni odjel u okviru Ministarstva financija, poručio je Plenković, dodajući da su se u drugoj fazi uključili USKOK, policija i DORH.

- Mi želimo da se u pravnom procesu utvrdi odgovornost onih koji su ovo djelo počinili. Naravno, o tome će odlučiti sud, rekao je Plenković.

Poručio je da to što je djelo otkriveno zahvaljujući službama Vlade govori da je "naša politička privrženost borbi protiv korupcije i njenom suzbijanju izrazito snažna i jaka i da nema nikoga, tko god on bio, da će biti pošteđen bilo kakve odgovornosti ako se utvrdi da je počinio neko koruptivno djelo".

To je, rekao je, prva politička poruka, a druga se odnosi na upravljanje Inom.

- Mi smo izrazito nezadovoljni da Uprava Ine nije vidjela da se ovo događa, poručio je premijer, ističući da je Hrvatska drugi najveći suvlasnik u Ini, nakon MOL-a.

- Ovaj slučaj pokazuje da je model upravljanja Inom loš iz nekoliko razloga, rekao je Plenković.

Poručio je da će zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine - i predsjednika Uprave, i hrvatskih i mađarskih članova Uprave.

- I to bez ikakvih dilema. I tražit ćemo da u razgovorima s drugim većinskim dioničarem, a to je MOL, krenemo u razgovor o promjeni načina upravljanja Inom, rekao je Plenković.

Sukladno međudioničarskom ugovoru, da bi se promijenio neki član Uprave Ine potrebna je privola i suglasnost drugog, većinskog suvlasnika - MOL-a.

Na pitanje hoće li smijeniti članove Nadzornog odbora i može li se to bez MOL-a, premijer je odgovorio kako u ovom trenutku to nije moguće. Dominantna odgovornost, rekao je, leži na Upravi jer se cijeli slučaj dogodio u kompaniji, a "Nadzorni odbor ima neku drugu ulogu".

Plenković je između ostalog rekao i da od prvog signala da se događa nešto neobično - "a taj signal je bio prije otprilike pet mjeseci" - niti u jednom trenutku institucije države nisu dopustile da se praktički i jedna kuna koju su registrirali dovede u pitanje.

- Sve je bilo pod nadzorom, sve je bilo kontrolirano, i već je danas s računa jedne od osoba involviranih u ovaj slučaj uplaćeno u državni proračun oko 450 milijuna kuna, rekao je Plenković, dodajući da država čuva novac koji je trebao biti otuđen.

- Vrlo bitna poruka građanima - novac nije negdje da ga ne možemo naći, nego točno znamo gdje je i to smo znali već nekoliko mjeseci, rekao je.

Poručio je da nema zaštićenih, bez obzira na članstvo u nekoj političkoj stranci. Naime, Damir Škugor i Marija Ratkić, neki od osumnjičenih u ovoj aferi, članovi su Plenkovićevog HDZ-a.

Premijer je također naglasio da ima potporu parlamentarne većine te da je vladajuća koalicija stabilna i ima potporu za aktivnosti i fokusiranje na pomaganje građanima u krizi.

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković je rekao da idu na to da odgovarati treba cijela Uprava u potpunosti.

- Ja ovdje ne mogu vidjeti distinkciju između odgovornosti hrvatskih i mađarskih članova Uprave za ovaj propust. Mislim da je ona jednaka, dapače, rekao bih da je čak na predsjedniku Uprave odgovornost veća nego na ostalim članovima, dodao je.

Rekao je da ovo zahtijeva ozbiljne razgovore s drugim suvlasnikom o metodologiji upravljanja Inom, a na pitanje hoće li ih MOL poslušati odgovorio je:

- Moja politička poruka je jasna. Ova kompanija djeluje u Hrvatskoj. Ovakvu političku štetu kakvu mi trpimo zadnjih pet dana zbog toga što je jedan krug osoba odlučio napraviti ovakva nezakonita djela, a da uprava za to nije znala... Nećemo ostati bez odgovora.

Upitan o osobnoj i odgovornosti Vlade, Plenković je napao predsjednika SDP-a Peđu Grbina, rekavši ga da pametuje i napada HDZ da je banda, umjesto da on i druga oporba kažu da se hrvatske institucije, država i Vlada bore protiv korupcije.

- Umjesto da čestitaju, oni nastoje politički profitirati jer su u petak navečer nakon zadnje ankete o potporama stranaka bili na podu, dodao je.

Odgovarajući na pitanje novinarke o informacijama da su banke prijavile sumnjive transakcije i to poslale Uredu za sprječavanje pranja novca, Plenković je rekao da se to tako i dogodilo. Objasnio je da je zakonski okvir koji je Vlada predlagala, a Sabor usvojio, takav da oni koji se bave transakcijama, a to su u najvećoj mjeri banke, kada na računima svojih klijenata uoče transakcije koje djeluju neuobičajeno, obavještavaju Ured za sprječavanje pranja novca. Na primjedbu da se bez banke ništa ne bi dogodilo, Plenković je odgovorio da se bez transakcije ništa ne bi dogodilo.

Smatra da ni u MOL-u nije u interesu da im se događa ovakva stvar, a na temelju metodologije odlučivanja koju je dominantno usvojio MOL.

- Mi ćemo prije svega rješavati ovu krizu onim putem koji je zakonit, koji je dugoročno održiv, poručio je također Plenković, dodajući da se moraju ponašati kao pravna država i odgovoran vlasnik.

Odgovarajući na pitanje o povezanosti nekih osumnjičenih s HDZ-om, Plenković je rekao da će stranka poduzimati apsolutno sve što treba.

- Ovdje je pravda slijepa, a osobito je slijepa je li netko formalno član neke stranke, rekao je Plenković, dodajući da to što je netko član neke stranke ne znači da ima bilo kakav utjecaj na njezinu politiku.

Plenković je rekao da je glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić bio vjenčani kum Josipu Šurjaku, jednom od umiješanih u aferu, kao i da sam Šurjaka poznaje od prve godine fakulteta.

- Ali to ne znači da bilo kakav kontakt, poznanstvo, prijateljstvo, kumstvo ima veze s ovim što pojedina osoba u datom trenutku obavi. Pa što mislite, da se netko konzultira s nama o tome što će raditi?, rekao je Plenković.

Plenković je rekao i da su zgroženi slučajem, ali i zadovoljni da se otkrio i da će biti sankcioniran. Rekao je i da je u više navrata na sastancima Europskoga vijeća rekao da se moraju spriječiti špekulacije na tržištu energenata jer dio globalnih aktera profitira u ovoj situaciji.

#Region