Članak

AMANDMANA ĆE BITI I NA DOMU NARODA FBiH Hoće li budžet biti usvojen na vrijeme, ko strahuje više HDZ ili penzioneri?

“Oni su nabešali nekih 50 amandmana u iznosu 110 miliona KM i sad mi trebamo da to usvojimo”, poručio je Čengić. 

SARAJEVO, (Patria) - Raspravu o Budžetu FBiH otvorila je delegatkinja SDA Aida Obuća iskazavši žaljenje zašto parlamentarna sala nije ispunjena. 

“Želim čestitati premijeru Fadilu Novaliću i ministrici finansija Jelki Milićević što su građanima Federacije ponudili 1,1 milijardi KM veći budžet i što su sačuvali finansijsku stabilnost. Raduje da su prihodi po različitim osnovama rasli. Pohvalit ću nastavak aktivnosti na podršci privrednim subjektima. Potcrtala bih i podršku Željeznicama Federacije BiH na čemu čestitam kreatorima budžeta”, istakla je Obuća. 

Miomirka Melank reagovala je svojevrsnim demantom da će ovaj budžet nešto uništititi. 

“Pojavila se informacija da će ovaj budžet upropastiti Bosnu i Hercegovinu. Ne vidim da je ovaj budžet drugačiji od prethodnih. Ni ovi amandmani neće ga značajno promijeniti. Podržavam stav premijera da je finansiranje Željeznica suštinska stvar za Bosnu i Hercegovinu i nadam se da će rebalansom budžeta biti popravljena ova greška, kao i greška prema poljoprivredi”, dodala je Melank. 

Kako kaže, pominju se povećanja planiranih sredstava u Fond solidarnosti, gdje je predviđeno oko pet miliona što je daleko manje od potrebnog. 

Nihad Uk iz Naše stranke kaže da su zamoljeni da danas ne predlažu amandmane, kako bi rokovi bili zadovoljeni. 

“Sav pritisak je premijer Federacije Fadil Novalić prebacio na Parlament FBiH, čime nas je politički natjerao da svi danas podržimo budžet koji se usvaja u hitnom postupku. Mi smo danas povećali plate u javnom sektoru. Povećane su i plate u realnom sektoru, a to znači da će se kroz potrošnju, poreze povećati i budžet naredne godine. Žao mi je što su u Predstavničkom domu ukinuta sredstva za kanadere, ali zašto nisu kupljeni iz prošlog budžeta. Zašto ne usvojimo novi Zakon o raspodjeli javnog prihoda. Oni amandmani koje sam jučer čitao sa Predstavničkog doma kao da čitam sjednice gradskog ili općinskog vijeća”, istakao je Čengić. 

Kako kaže dosta amandmana je nezakonito. 

“Oni su nabešali nekih 50 amandmana u iznosu 110 miliona KM i sad mi trebamo da to usvojimo”, poručio je Čengić. 

Damir Džeba, predsjednik Kluba Hrvata (HDZ BiH) predložio je da budžet bude podržan u identičnom tekstu kako je usvojen u Predstavničkom domu. 

Muamer Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka (SDA) kazao je da je na sjednici Predstavničkog doma viđena politički agresivna diskusija u pokušaju da se devalvira ekonomski rast Federacije BiH. 

“Imali smo u jednom danu i budžet i rebalans budžeta, jer se to desilo kroz veliki broj amandmana. Imamo lokalizaciju budžeta. Gledao sam jednom gradski budžet, kaže ide rasvjeta od Hamine do Salkine kuće”, istakao je Zukić. 

Dodaje da ne može vjerovati da se može usmjeriti milionski iznos samo jednom kantonalnom MUP-u. 

“S tim u vezi smo predložili amandman da se policija razvija s nivoa FBiH”, istakao je Zukić.

#BiH