Članak

Trump na početku predsjedničke kampanje: Posvećeniji sam nego ikad

New Hampshire i Južna Karolina su među prve četiri države koje održe nadmetanje za predsjedničke nominacije.

(Patria) - Bivši američki predsjednik Donald Trump krenuo je u svoju kampanju, prvi put otkako je izrazio namjeru da se vrati u Bijelu kuću 2024. godine, posjetivši dvije države s prijevremenim glasanjem i odbacivši kritike da je njegova kandidatura počela slabo, prenose agencije.

„Sada sam ljutitiji, i sada sam posvećeniji nego ikada", rekao je Trump malobrojnoj publici na godišnjem sastanku Republikanske stranke New Hampshirea u Salemu, prije nego što je krenuo u Kolumbiju, Južna Karolina na novi skup, zajedno sa svojim timom u toj saveznoj državi.

New Hampshire i Južna Karolina su među prve četiri države koje održe nadmetanje za predsjedničke nominacije, što im daje ogroman utjecaj kao kandidata koji se bore za poziciju. Pobjeda u tim državama često odredi pobjednika u ostalim, budući da se sa tih skupova diktira izgled kampanje.

Za razliku od burnih skupova pred hiljadama ljudi koje Trump često održava ovi događaji bili su relativno tiši. U Kolumbiji je Trump razgovarao s oko 200 prisutnih, a guverner Henry McMaster i američki senator Lindsey Graham iz Južne Karoline su ga pratili. Trump je na skupovima ponovio neke od tema koje su obilježile njegovu prvu kampanju, uključujući ogorčenje zbog ilegalne imigracije i politike Kine. Međutim, ovaj put govorio je i
o pitanjima kao što su prava transrodnih osoba i školski programi o rasama.

Očekuje se da će i drugi republikanci koji se bore za nominaciju uskoro krenuti u kampanju, boreći se sa Trumpom za stranačkog predstavnika koji će se naredne godine suprostaviti kandidatu demokrata.

#Svijet