Članak

Italija potpisala ugovor sa Libijom vrijedan osam milijardi dolara

Eni je saopštio da je to prvi veliki projekat u Libiji od početka 2000. godine i uključuje razvoj dva gasna polja na moru, javlja AFP.

(Patria) - Italijanski energetski gigant Eni potpisao je u subotu gasni sporazum vrijedan 8 milijardi dolara s libijskom državnom Nacionalnom naftnom korporacijom tokom posjete premijerke Giorgie Meloni Tripoliju.

Eni je saopštio da je to prvi veliki projekat u Libiji od početka 2000. godine i uključuje razvoj dva gasna polja na moru, javlja AFP. 

„Kombinovana proizvodnja gasa iz ove dvije strukture počet će 2026. godine i dostići nivo od 750 miliona standardnih kubnih stopa gasa dnevno“, navodi Eni u saopštenju.

„Proizvodnja će biti osigurana kroz dvije glavne platforme povezane s postojećim postrojenjima za tretman u kompleksu Mellitah“, 80 kilometara zapadno od glavnog grada, dodaje se.

„Projekat također uključuje izgradnju postrojenja za prikupljanje i skladištenje ugljika (CCS) u Mellitahu, omogućavajući značajno smanjenje ukupnog ugljičnog otiska“, istakla je kompanija.

„Ukupna procijenjena investicija iznosit će osam milijardi dolara, sa značajnim utjecajem na industriju i povezani lanac snabdijevanja, što će omogućiti značajan doprinos libijskoj ekonomiji“, dalje se navodi.

Eni ima 80 posto udjela u proizvodnji plina u Libiji.

Sporazum je potpisan u prisustvu Meloni i njenog domaćina Abdulhamida Dbeibaha, koji je na čelu Vlade nacionalnog jedinstva uz posredovanje UN-a, a koju osporava rivalska administracija na istoku.

Njena posjeta je prva posjeta evropskog lidera ratom pogođenoj Libiji od posjete njenog prethodnika Marija Draghija u aprilu 2021. Meloni je ove sedmice također posjetila Alžir, tražeći ugovore o snabdijevanju od najvećeg
afričkog izvoznika gasa. Tokom svog putovanja u Libiju, očekivalo se da će razgovarati o pitanju migracije, usred sve većeg broja dolaska nelegalnih migranata iz Libije u Italiju.

Melonijeva krajnje desničarska vlada preuzela je dužnost u oktobru, obećavajući da će zaustaviti iskrcavanje migranata u Italiju, koja je 2022. Godine dostiglo brojku veću od 105.000.

#Svijet