Članak

DISKRIMINACIJA PO HDZ-u: 'Nelegitimni Hrvati' nisu smetali za kandidaturu Lidije Bradara, ali jesu za izbor državnih delegata

Diskriminacija koju provodi HDZ i njihovi zvaničnici očito je prihvatljiva strankama koje su pristale na sporazum sa HDZ-om jer su izostale bilo kakve reakcije.

(Patria) - Kandidatkinja HDZ BiH Lidija Bradara za predsjednicu/potpredsjednicu Federacije BiH kazala je da je pet delegata u Klubu Hrvata koji pripadaju strankama osmorke, odnosno koji ne dolaze iz stranaka okupljenih oko HDZ-a i HNS-a nelegitimno. No, kada se potpisivala lista za njenu kandidaturu tada joj nisu smetali potpisi pet „nelegitimnih delegata“ pa je od potrebnih 11 potpisa imala 22 osim jednog delegata HDZ-a koji nije prisustvovao prvoj sjednici. U Klubu Hrvata SDP ima Marinu Mujkanović, NIP Silvu Banović, ZNG Damira Marjanovića, NES Tanju Šantić i iz BPK Berina Fejzić.  

Govoreći o izboru državnih delegata na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH u petak Bradara je vrlo precizno iznijela stav HDZ-a koji ne samo da je diskriminirajući već je i vrlo opasan za buduće odnose unutar koalicije koja se obavezala na izmjene Izbornog zakona što je jedan od prvih zahtjeva Dragana Čovića i HDZ-a.

„Imali smo izbor kakav smo imali. HDZ ima 14 izaslanika u Domu naroda FBiH. Ono što je izbor izaslanika za Dom naroda pokazao jeste da opet nemamo legitimno predstavljanje i bilo je očito i sada je vidljivo da oni  nelegitimni predstavnici koji su izabrani iz sredina u kojima faktički Hrvati niti ne žive, značajno utječu na izbor izaslanika za Dom naroda PS BiH i dobili smo rezultat kakav jeste”, kazala je Bradara.

Podsjećamo, u Klub Hrvata Doma naroda PS BiH izabrana su tri delegata HDZ BiH (Dragan Čović, Marina Pendeš, Zdenko Ćosić), jedan HDZ 1990 (Ilija Cvitanović) i jedan iz pokreta Za nove generacije Zlatko Miletić. Mediji bliski HDZ-u uveli su praksu “dokazivanja nelegitimnosti” tako što pored imena Zlatka Miletića navode i imena njegovih roditelja.

Diskriminacija koju provodi HDZ i njihovi zvaničnici očito je prihvatljiva strankama koje su pristale na sporazum sa HDZ-om jer su izostale bilo kakve reakcije na stavove članice HDZ-a i kandidatkinje za predsjednicu FBiH.

Koliko stranke oko SDP-a zavise od HDZ-a pokazala je i drama sa potpisima za kandidaturu Igora Stojanovića za predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. Stojanović je prvo medijima potvrdio da nema pogtrebne potpise, da bi nekoliko sati kasnije kazao da ga je HDZ samoinicijativno nazvao i potpisao njegovu kandidaturu. On je dobio 13 potpisa i lista je upućena CIK-u na ovjeru.

Iako je visoki predstavnik Christian Schmidt u izbornoj noći nametnuo izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH kojim je HDZ-u omogućio apsolutnu vladavinu u Klubu Hrvata i blokadu procesa u Domu naroda Parlamenta FBiH, ni to im nije dovoljno da prestanu sa diskriminacijom i dijeljenjem "certifikata" o regularnim i neregularnim Hrvatima. 

(A.V.)

#BiH