Članak

Dodik sa ambasadoricom Tudik pričao o produbljivanju bilateralnih odnosa Rs-a i Francuske?!

Predsjednik Rs-a Milorad Dodik danas je objavio video u kojem je sažeo aktivnosti ove sedmice među kojima je i sastanak sa francuskom ambasadoricom Kristin Tudik. 

(Patria) - Nije rijetka praksa da ambasadori stranih zemalja u BiH vrlo često odlaze na sastanke sa rukovodstvom bh. entiteta Rs, kao i sa članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović. No, problematično je što se ti sastanci prvo održavaju bez zvanične zastave BiH, već isključivo uz zastavu Rs-a ali i što ambasadori ne reagiraju na određene izjave nakon tih sastanaka. 

Predsjednik Rs-a Milorad Dodik danas je objavio video u kojem je sažeo aktivnosti ove sedmice među kojima je i sastanak sa francuskom ambasadoricom Kristin Tudik. 

"Zajednički smo konstatovali da postoji mnogo oblasti u kojima Republika srpska i Francuska mogu da sarađuju i izrazili opredjeljenje da u narednom periodu radimo na produbljivanju bilateralnih odnosa", naglasio je Dodik. 

Da li je zaista ambasadorica razgovarala sa Dodikom o jačanju bilateralnih veza između članice EU sa dijelom jedne suverene i nezavisne države pitanje je na koje ćemo sigurno zatražiti odgovor Ambasade Francuske. Ukoliko je to tačno, onda ambasadori prave opasne presedane i pokazuju veliko nepoštovanje zemlji u kojoj su gosti. 

Drugu praksu uvela je Cvijanović u kabinetu u zgradi Predsjedništva BiH gdje goste prima bez zastave zemlje iz koje dolazi ambasador, ali čini se da takva praksa ne smeta diplomatama što više govori o njima nego o Cvijanović. Ukoliko vam neko pokaže nepoštovanje ne ističući zastavu države koju predstavljate, a pritom se i ne protivite takvoj praksi onda je to problematično i za državu koja je poslala ambasadore na službu. 

#BiH