Članak

Tek kad CIK dobije i ovjeri jednu listu sa imenima svih kandidata može se glasati za rukovodstvo Federacije BiH

Kandidatske liste koje su CIK-u ranije dostavljene iz Parlamenta FBiH sa imenima Lidije Bradara i Refika Lende su već ovjerene. 

(Patria) - Centralna izborna komisija BiH u petak je zaprimila kandidatsku listu za predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda koju bi trebao CIK ovjeriti. Očekuje se da sjednica bude održana u ponedjeljak ili dan kasnije na kojoj će se ovjeriti dostavljena lista sa 13 potpisa. 

Time još uvijek nisu ispunjeni uslovi da Predstavnički dom i Dom naroda zakažu sjednice kako bi izabrali predloženo rukovodstvo FBiH. Prema nametnutim izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u ovom slučaju Mirjana Marinković Lepić šalje objedinjenu listu na ovjeru u CIK, nakon čega se ona dostavlja Predstavničkom domu na glasanje, a zatim i Domu naroda. 

Ukoliko se troje izabranih kandidata ne može dogovoriti ko će biti predsjednik FBiH onda to radi Zastupnički dom Parlamenta FBiH. No, prema ranijem dogovoru stranaka okupljenih oko SDP-a i HDZ BiH predsjednica FBiH trebala bi biti Lidija Bradara, a potpredsjednici Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP BiH). 

Kandidatske liste koje su CIK-u ranije dostavljene iz Parlamenta FBiH sa imenima Lidije Bradara i Refika Lende su već ovjerene. 

#BiH