Članak

Johnson: Putin je zaprijetio da će ispaliti raketu na mene

Povodom prijetnje projektilima, Johnson je dodao: „Mislim da je, prema vrlo opuštenom tonu

(Patria) - Predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je da će lično gađati Borisa Johnsona raketom neposredno prije nego što je naredio ruskim snagama da uđu u Ukrajinu, tvrdi bivši britanski
premijer, prenosi AFP. 

Prijetnja je došla u telefonskom pozivu neposredno prije invazije 24. februara, prema novom dokumentarcu BBC-a koji će biti emitiran u ponedjeljak. Johnson i drugi zapadni lideri žurili su u Kijev da pokažu podršku Ukrajini i pokušaju da odvrate ruski napad.

„U jednom trenutku mi je zaprijetio i rekao: 'Borise, ne želim da te povrijedim, ali projektilom bi to trajalo samo minut', ili tako nešto“, citirao je Johnson Putina.

Prije ruske invazije se mučio da kaže Putinu da nema neposredne izglede da se Ukrajina pridruži NATO-u, dok ga je upozorio da bi svaka invazija značila „više NATO-a, a ne manje NATO-a“ na ruskim granicama, kaže Johnson. 

„Rekao je: 'Borise, kažeš da Ukrajina neće uskoro u NATO. Šta je uskoro?' A ja sam rekao, 'pa, neće u dogledno vrijeme u NATO. Vi to savršeno dobro znate'.

Povodom prijetnje projektilima, Johnson je dodao: „Mislim da je, prema vrlo opuštenom tonu koji je držao, onom vrstom distanciranja koji se činilo da ima, samo igrao naporedno s mojim pokušajima da ga navedem na pregovore".

BBC-ijev dokumentarni film prikazuje rastuću podjelu između ruskog lidera i Zapada u godinama prije invazije na Ukrajinu. Također prikazuje Zelenskog kako razmišlja o svojim osujećenim ambicijama da se pridruži NATO-u prije ruskog napada. 

„Ako znate da će Rusija sutra okupirati Ukrajinu, zašto mi danas ne date nešto čime mogu to zaustaviti?“, kaže ukrajinski predsjednik. „Ili ako mi to ne možeš dati, onda stani sam“, dodao
je.

#Svijet