Članak

Rio Tinto se izvinjava nakon što je izvođač izgubio radioaktivnu kapsulu u Australiji

Nejasno je koliko vremena dugo je izgubljena radioaktivna kapsula

(Patria) - Šef odjela za željeznu rudu kompanije Rio Tinto Ltd Simon Trott izvinio se nakon što je izvođač radova kojeg je unajmio rudarski gigant izgubio radioaktivnu kapsulu u tranzitu u
zapadnoj Australiji, što je izazvalo upozorenje o radijaciji u dijelovima države, javlja Reuters.

Nejasno je koliko vremena dugo je izgubljena radioaktivna kapsula, dio mjerača koji se koristi za mjerenje gustine sirovine željezne rude. Napustila je rudnik Gudai-Darri 12. januara, a Rio Tinto kaže da mu je izvođač rekao da je kapsula nestala 25. januara.

Od ponedjeljka je na snazi upozorenje o radijaciji.

Vlasti su saopštile da je izgubljen tokom transporta od sjevera Newmana, malog grada u udaljenoj regiji Kimberley, do skladišta u sjeveroistočnom predgrađu Perta, na putu od 1.400 kilometara.

Sada je u toku potraga za malom srebrnom kapsulom koja ima prečnik 6 milimetara i dužinu od 8 milimetera, a koja sadrži cezijum-137 koji emituje zračenje jednako 10 rendgenskih zraka na sat. Vlasti su preporučile ljudima da ostanu najmanje pet metara dalje.

„Mi ovaj incident shvatamo veoma ozbiljno. Priznajemo da je ovo očigledno veoma zabrinjavajuće i izvinjavamo se zbog uzbune koju je izazvalo u zajednici Zapadne Australije“, rekao je Trott u saopćenju.

„Rio Tinto je angažovao izvođača, sa odgovarajućom stručnošću i certifikatom, da bezbjedno zapakuje uređaj u pripremi za transport van lokacije prije prijema u njihov pogon u Pertu“, rekao je on, dodajući da kompanija sprovodi sopstvenu istragu kako je došlo do gubitka. 

Prije nego što je uređaj napustio lokaciju, korišten je Geigerov brojač da se potvrdi prisustvo kapsule unutar paketa, rekli su iz kompanije. Vlasti vjeruju da je propao kroz rupu u kamionu, nakon što se kontejner urušio od posljedica vibracija.

„Završili smo radiološka istraživanja svih područja na licu mjesta gdje je uređaj bio i pregledali puteve unutar lokacije rudnika, kao i pristupni put koji vodi od rudnika Gudai- Darri“, rekao je Trott.

Analitičari su rekli da je transport opasne robe do i od rudnika bio rutina, dodajući da su takvi incidenti izuzetno rijetki i da ne odražavaju loše sigurnosne standarde u ovoj kompaniji. 

#BiH