Članak

Stoltenberg traži od Južne Koreje da podrži Ukrajinu

Južna Koreja je prošle godine otvorila svoju prvu diplomatsku misiju pri NATO-u.

(Patria) - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Južnu Koreju da poveća vojnu podršku Ukrajini, pozivajući se na druge zemlje koje su promijenile svoju politiku nedavanja oružja
zemljama u sukobu nakon ruske invazije, javio je Reuters.

Stoltenberg je u Seulu, na prvoj stanici na putovanju koje će uključivati Japan i koje ima za cilj jačanje veza sa saveznicima SAD-a i sve većom konkurencijom s Kinom.

Na sastancima sa visokim južnokorejskim zvaničnicima, Stoltenberg je tvrdio da su događaji u Evropi i Sjevernoj Americi međusobno povezani sa drugim regionima i da alijansa želi da pomogne u upravljanju globalnim prijetnjama povećanjem partnerstava u Aziji. Govoreći na Chey institutu za napredne studije u Seulu, on je zahvalio Južnoj Koreji na nesmrtonosnoj pomoći Ukrajini, ali je pozvao da učini više, dodajući da postoji „hitna potreba“ za municijom.

Južna Koreja je od početka rata potpisala velike ugovore o isporuci stotina tenkova, aviona i drugog naoružanja Poljskoj, članici NATO-a, ali južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol rekao je da zakon njegove zemlje protiv dostave oružja zemljama u sukobima i da mu se čini da će biti teško dati ga Ukrajini.

Stoltenberg je napomenuo da su zemlje poput Njemačke, Švedske i Norveške imale sličnu politiku, ali su je promijenile. „Ako ne želimo da pobijede autokratija i tiranija, onda (Ukrajincima) treba oružje, to je realnost“, rekao je on.

U saopštenju koje su u ponedjeljak prenijeli državni mediji, Sjeverna Koreja je Stoltenbergovu posjetu nazvala „prijedlogom za konfrontaciju i rat jer donosi mračne oblake 'novog hladnog rata' u azijsko-pacifičku regiju“.

Južna Koreja je prošle godine otvorila svoju prvu diplomatsku misiju pri NATO-u, obećavajući da će produbiti saradnju u neširenju, cyber odbrani, borbi protiv terorizma, odgovoru na katastrofe i drugim sigurnosnim oblastima.

#Svijet