Članak

PRVA POSJETA MVP U Rs Od Dodika bit će pridika, domaća zadaća za Konakovića

Sutra u Banja Luci sastanak o projektima koje si mi obećao, ovako bi se mogla iščitati najava Milorada Dodika o posjeti MVP Elmedina Konakovića.

Piše: Amra Vrabac 


Predsjednik entiteta Rs Milorad Dodik prije nego što će se zaputiti na razmjenu mišljenja sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izdao je komandu ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću.

Sutra u Banja Luci sastanak o projektima koje si mi obećao, ovako bi se mogla iščitati najava Milorada Dodika o posjeti MVP Elmedina Konakovića.

Uz to Dodik je vrlo pragmatično dodao kako na državnom nivou nema koalicije, već da postoji sporazum o načelima djelovanja...

Na sastanku koji je održao na svom imanju kod Banja Luke 10. decembra sa Konakovićem, Nerminom Nikšićem i Damirom Marjanovićem jasno je kazao „želimo sa partnerima da otvorimo pitanja koja se trebaju riješiti“.

Šta se u međuvremenu promijenilo trebalo bi pitati Dodika.

No, zamislite kada prvu sjednicu novog saziva Vijeća ministara BiH najavljuje upravo Dodik. Na zvaničnoj stranici Vijeća ministara BiH nema informacije o sjednici, niti o dnevnom redu. Dodik očito ide korak ispred.

Između Bijeljine i Beograda najavio je prvu Konakovićevu službenu posjetu kao ministra vanjskih poslova i to Banja Luci kako bi potencirali pitanja o kojima je ranije s njim razgovarao.

Osjetio je Dodik Konakovićevu blagonaklonost kada je riječ o projektima važnim za Rs. Iako je najavljivao prve posjete u svojstvu šefa diplomatije Hrvatskoj i Srbiji, Konaković će napraviti presedan pa će iz kvote ministara iz FBiH posjetiti entitet Rs i njenog vladara.

A onda će na sjednici Vijeća ministara BiH braniti projekte koji „donose PDV BiH“, ali negiraju njenu teritorijalnu cjelovitost i još važnije njen suverenitet zato što crvene linije u potpisanim smjernicama nisu navedene. No, nasreću ne zavise ovi projekti od Konakovića već od više glava. 

Interesantno je da ovaj susret dolazi samo dan nakon saslušanja Christiana Schmidta, visokog predstavnika pred Britanskim parlamentom gdje je najavio aktivnosti u vezi državne imovine, a danas ima susret i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik će pred Konakovića postaviti zahtjeve koji bi mogli otvoriti nove sukobe unutar koalicije. A sukobi bi se mogli završiti i Dodikovom današnjom rečenicom "izabran je Savjet ministara koji sada može biti smijenjen ako za to glasaju i Predstavnički dom i Dom naroda. Znamo kakva je konfiguracija u Domu naroda i ocijenit ćemo šta je za nas korisno".

#BiH