Članak

Iza spaljivanja Kur'ana pred turskom ambasadom u Švedskoj stoji novinar povezan sa Rusijom?

Švedski mediji sugerišu da Moskva stoji iza protesta čiji je cilj sabotirati kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, piše izraelski i24NEWS.

(Patria) - Švedski mediji sugerišu da Moskva stoji iza protesta čiji je cilj sabotirati kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, piše izraelski i24NEWS.

Švedski novinar Chang Frick, povezan s ruskim propagandističkim kanalom RT, platio je danskom ekstremnom desničarskom aktivisti Rasmusu Paludanu da javno spali Kur'an u blizini
turske ambasade u Švedskoj.

Protest održan u subotu izazvao je reakciju u Turskoj i doveo do toga da je predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da Švedska ne treba očekivati podršku Ankare za njenu kandidaturu za
članstvo u NATO-u. Švedski mediji sugerišu da je Moskva stajala iza spaljivanja Kur'ana, koristeći Fricka, a koji je radio kao slobodnjak za RT i njegovu podružnicu Ruptly.

Vrijeme održavanja događaja je posebno značajno, jer je došlo neposredno prije planirane posjete švedskog ministra odbrane Pala Jonsona Turskoj, koja je otkazana nakon što je protest
najavljen. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova ranije je rekla da bi ulazak Švedske i Finske u NATO mogao dovesti do „negativnih implikacija“ po mir u Evropi. Nordijske zemlje su aplicirale za članstvo u alijansi koju predvode SAD, usred ruske invazije na Ukrajinu i mjesecima su pregovarale s Ankarom kako bi osigurale njeno odobrenje.

Švedski mediji saznaju da dok je Paludan, koji također ima švedsko državljanstvo, putovao u Stockholm na protest, taksu za podnošenje zahtjeva za dozvolu za demonstracije platio je
Frick. Paludan je potvrdio medijima da mu je ideju za spaljivanje Kur'ana predložio Frick. On je također garantovao da će svaka šteta koju bi Paludan mogao pretrpjeti kao rezultat ovog
protesta biti pokrivena.

Frick, koji je poznat po svojoj proruskoj poziciji, vlasnik je novinske stranice Nyheter idag i voditelj SD kanala Riks, koji finansira stranka Švedske demokrate. Henrik Vinge, zamjenik lidera stranke, rekao je lokalnim medijima da švedski demokrati nisu bili umiješani u Paludanove akcije.

Frick, koji negira da ima veze s RT-om od 2014. godine, potvrdio je da je platio umjesto Paludana, ali je tvrdio da ne vjeruje da je protest ugrozio švedsku aplikaciju za NATO.

„Ako sam, plaćajući 320 kruna administrativne takse policiji, sabotirao aplikaciju, vjerovatno je od početka bila na vrlo klimavim nogama“, rekao je švedskim medijima.

Dodao je da je to učinio „da podrži slobodu govora“ i da je ciljao protiv Turske.

„U ovom konkretnom slučaju podržavam ovu vrstu aktivnosti kada su u pitanju Turska i Erdogan“, rekao je on.

Posljednji izvještaji govore da je Frik platio i Paludanovu avionsku kartu za Švedsku, ali i Paludan i Frik to poriču, zaključuje izraelski medij.

#Svijet #Švedska #NATO #RasmusPaludan #ChangFrick