Članak

Predstavnički dom BiH: I vlast i opozicija glasali protiv Mišljenja Komisije za finansije i budžet

Kako je kazao predsjedavajući PD PS BiH Denis Zvizdić s obzirom da nije prihvaćeno Mišljenje Komisije zadužuje se Komisija da sačini novo Mišljenje. 

(Patria) - Predstavnički dom PS BiH sa 27 glasova glasao je protiv Mišljenja Komisije za finansije i budžet a u vezi Prijedloga zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Šerif Špago. 

Kako je kazao predsjedavajući PD PS BiH Denis Zvizdić s obzirom da nije prihvaćeno Mišljenje Komisije zadužuje se Komisija da sačini novo Mišljenje. 

Predlagač navedenog zakona je u obrazloženju pojasnio da podnosi predloženi zakon kako bi se uravnotežile plaće budžetskim korisnicima. Špago je pojasnio da se radi o izmjeni jednog člana Zakona, kojim se utvrđuje osnovna plaća.

Pojasnio je da su razlozi za donošenje zakona, prije svega, sadržani u činjenici da je u proceduri donošenja budžeta institucija BiH za 2023. godinu predviđeno povećanje osnovice za platu sa 535 KM na 630 KM i da je svjestan da nije riječ o sistemskom rješenju.

- Imajući u vidu način utvrđivanja plaća u institucijama, to povećanje osnovice bi dovelo do nesrazmjernog povećanja plaća za uposlenike. Recimo zaposlenici s najmanjim koeficijentom, njihovo povećanje iznosilo bi oko 114 KM, a za funkcionere, odnosno članove Predsjedništva BiH čiji je koeficijent 10, uvećanje bi iznosilo oko 950 KM - naveo je Špago.

Predstavnički dom usvojio je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini. 

Ukoliko ovaj Izvještaj usvoji i Dom naroda PSBiH, Zakon o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini smatraće se usvojenim.

#BiH