Članak

Nikšić: Razgovaramo s međunarodnom zajednicom da li podržati kandidata iz SDA za rukovodstvo FBiH

Dodao je da je okončan programski dio buduće Federalne vlade. 

(Patria) - Nakon današnjeg sastanka stranaka osmorke, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić najavio je da će do ponedjeljka osigurati potpise zastupnika koji bi demonstrirali jasnu parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH što bi prezentirali OHR-u. Do četvrtka će donijeti odluku da li će podržati predsjednika i potpredsjednike FBiH

"Još uvijek su podijeljena mišljenja da li podržati rukovodstvo FBiH, izabrati i podržati potpredsjednika koji dolazi iz bošnjačkog naroda iz SDA ili ne podržati. O tome razgovaramo i sa našim partnerima iz međunarodne zajednice pogotovo sa OHR-om jer i njih živo interesuje kao i nas ukoliko dođe do blokade šta će se dalje dešavati", kazao je Nikšić. 

Dodao je da je okončan programski dio buduće Federalne vlade. 

Na pitanje o pregovorima SDP-a sa nekim drugim strankama kazao je da je skinuta blokada sa odluke GO SDP-a o strateškom nastupu i otvorena je mogućnost da se razgovara sa svim partnerima. 

"Niko nije isključen, do sada smo se mi ponašali da razgovaramo samo sa osmorkom. Ja sam dopustio kantonalnim organizacijama da sa svima razgovaraju o uspostavi vlasti. Pošto smo već imali iskakanja na državnom nivou i pošto smo imali ovu priču na federalnom nivou, konačnu odluku donose kantonalni odbori odnosno Glavni odbor i organi partije", kazao je Nikšić. 

Na pitanje da li će biti premijer, Nikšić je kazao da ako SDA napravi vladu vjerovatno će imati nekog svog kandidata za premijera.

"Zato idemo u prikupljanje potpisa, trebali bi da imamo 59/60 glasova pa ćemo vidjeti da li je to tako ili nije", kazao je predsjednik SDP-a. 

Govoreći o prijedlozima za ambasadore koje je uputio Denis Bećirović, Nikšić je ponovio da SDP nije učestvovao u tome jer bi imao neke druge prijedloge i imena.  

Nikšić je kazao da nije razgovarao sa Bakirom Izetbegovićem odavno. 

"Kantonalne organizacije mogu razgovarati sa kantonalnim. Ja nisam razgovarao sa Izetbegovićem. Ko vam je to rekao. Možete izmisliti šta god hoćete, ko vam je rekao da sam bio sa Bakirom Izetbegovićem. Rekao sam bezbroj puta, opcija, sjedimo, radimo, skupljamo potpise, pravimo Vladu. Možda će SDA imati svog premijera. Možete provocirati koliko hoćete, znate šta o meni ima neistina", kazao je Nikšić.

#BiH