Članak

Ruski mediji hvale Konakovića: Umjereni ministar vanjskih poslova

U tekstu na ruskom Balkanistu,navode da Konakovićevi postupci signaliziraju da BiH ima sve šanse da nastavi voditi relativno nezavisnu politiku od USA i EU.

(Patria) - Ruski portali u analitičkim tekstovima o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini pohvalili su izbor predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića za šefa diplomatije BiH.

"I pored toga što novi ministar vanjskih poslova BiH izričito navodi da bi evropske integracije trebale ostati glavni vanjskopolitički cilj Sarajeva, izgradnja konstruktivne saradnje sa srpskom stranom (Banja Luka i Beograd), kao i deklarirana potreba održavanja dobrog odnosima "sa istokom", signaliziraju da Bosna i Hercegovina ima sve šanse da nastavi voditi relativno nezavisnu politiku od Washingtona i Brisela, uključujući i u oblasti odnosa s Moskvom. A to znači da će BiH ostati zemlja koja nije zvanično pristupila antiruskim sankcijama i koja je bez viza za Ruse - navodi se u tekstu "Hoće li se vanjskopolitički kurs Bosne i Hercegovine promijeniti dolaskom novog ministra vanjskih poslova".

U teksu se dalje navodi:

"Da li će procjene stručnjaka o novom šefu bosanskohercegovačkog ministarstva vanjskih poslova i njegovim šansama da oživi vanjsku politiku Sarajeva, očuvajući je nezavisnom od direktnog utjecaja vanjskih faktora, pokazati već u bliskoj budućnosti. Tome će aktivno doprinijeti rastuća svjetska kriza u Evropi, izazvana sukobom u Ukrajini, i situacija oko Kosova.

U tekstu na ruskom Balkanistu,navode da Konakovićevi postupci signaliziraju da BiH ima sve šanse da nastavi voditi relativno nezavisnu politiku od USA i EU, uključujući i u oblasti odnosa s Rusijom. 

#BiH