Članak

Čović optimističan: Uvjeren sam da ćemo predsjednika Vlade FBiH imati u narednih 15 dana

Čović je napomenuo da su i prilikom imenovanja Vijeća ministara BiH osjetili nesporazumi između stranaka koje su bili dio "osmorke".

(Patria) - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović uvjeren je da će federalna vlast biti formirana tokom mjeseca februara. Kazao je kako je mislio da će to biti završeno i do kraja decembra s obzirom na uspostavljene koalicije, ali imali su kašnjenje s Vijećem ministara BiH. 

Čović je napomenuo da su i prilikom imenovanja Vijeća ministara BiH osjetili nesporazum između stranaka koje su bile dio "osmorke".

"Ja sam uvjeren da ćemo mi imati imenovanog predsjednika Vlade FBiH u narednih 15-ak dana kao što smo imali gospođu Krišto kao predsjedatelja Vijeća ministara BiH i onda ostaje dio oko rasporeda resora. Recimo da to ne bi smjelo trajati duže od 20-ak dana", izjavio je Čović.

On je istakao kako je usvojen budžet na nivou FBiH, a nije riješeno pitanje izvršne vlasti, dok je na državnom nivou suprotno vlast imaju, a nemaju budžet. 

"Želimo pokazati da ova koalicija funkcionira na tragu onog općeg sporazuma kojeg smo potpisali", kazao je. 

Iako još uvijek nisu okončane procedure s kandidaturama za rukovodstvo FBiH, to bi moglo biti okončano do kraja ove sedmice ili početkom naredne, nakon čega bi trebale biti održane sjednice Predstavničkog doma, a zatim Doma naroda Parlamenta FBiH da potvrdi predsjednika i potpredsjednika FBiH koji potvrđuju predsjednika Vlade FBiH. 

S druge strane, zbog turbulencija unutar osmorke odnosno sedmorke okupljene oko SDP-a, od sutra će se prikupiti potpisi kako bi se zvanično vidjelo koji broj zastupnika okuplja koalicija HDZ-SDP s partnerima. Za sada je još uvijek prijedlog da premijer FBiH u ime ove koalicije bude Nermin Nikšić. 

#BiH