Članak

U Jordanu sastanak Izraelaca i Palestinaca

Razgovori su dio pojačane jordanske diplomatije s Washingtonom i Egiptom.

(Patria) - Jordan je jučer bio domaćin sastanka između najviših izraelskih i palestinskih zvaničnika s ciljem zaustavljanja rastućeg nasilja, rekao je jordanski zvaničnik, dok Washington i njegovi arapski saveznici nastoje smiriti tenzije koje podstiču zabrinutost od šire eskalacije.

Razgovori su dio pojačane jordanske diplomatije s Washingtonom i Egiptom kako bi se zaustavio jedan od najgorih talasa nasilja u posljednjih nekoliko godina, uz zabrinutost zbog dalje eskalacije kako se bliži sveti muslimanski mjesec Ramazan, javlja Reuters.

Sastanak u luci Aqaba na Crvenom moru okupio je visoke izraelske i palestinske šefove sigurnosti po prvi put nakon mnogo godina, rekli su zvaničnici, s ciljem da se povrati mir u Izraelu, na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za Bliski istok Brett McGurk prisustvovao je sastanku, zajedno sa jordanskim i egipatskim zvaničnicima.

Hamas, koja upravlja Gazom, kritikovao je palestinsku upravu sa sjedištem na Zapadnoj obali zbog sudjelovanja, nazvavši to "ubodom nožem u leđa palestinskom narodu".

Visoki jordanski zvaničnik rekao je Reutersu da je cilj sastanka bio da se povrati mir, a da Palestincima da nadu u političku budućnost sa nezavisnom državom na zemlji koju je Izrael okupirao u ratu 1967. godine, uključujući Istočni Jerusalem.

- Cilj je postizanje sporazuma o zaustavljanju svih jednostranih mjera u cilju postizanja perioda mira koji bi omogućio mjere za izgradnju povjerenja i doveo do većeg političkog angažmana - rekao je jordanski zvaničnik.

- Ako strane ne postignu dogovor, dinamika na terenu ukazuje na dalju eskalaciju koja će dovesti do nasilja koje će povrijediti sve - dodao je zvaničnik.

U izvještaju radija izraelske vojske rečeno je da bi strane mogle razgovarati o mjerama za jačanje palestinskih snaga sigurnosti na Zapadnoj obali, kao i o mogućem obuzdavanju izgrdnje izraelskih naselja.

Izraelski list Maariv citirao je savjetnika za nacionalnu sigurnost Tzachija Hanegbija koji je rekao:

"S Amerikancima su vođeni razgovori o tome kako stvoriti novu atmosferu tako što će se prekinuti jednostrani koraci koji su poduzeti u posljednjih nekoliko mjeseci. Spremni smo da (prihvatimo) to."

#Svijet #Palestina #Izrael #Jordan